Znojemská rotunda se dočkala oprav, práce zbrzdilo i vinobraní

Znojmo – Znojemská dominanta, románská rotunda svaté Kateřiny, se po měsících odkládání dočkala oprav. Práce měly podle plánů města začít už před prázdninami. Termín se ale několikrát odkládal, naposledy i kvůli vinobraní, které se tradičně u rotundy koná. Kvůli přípravným pracem byla rotunda zavřená už od půlky srpna. V rámci oprav se teď dočká například nového schodiště, ale i pevnějších zdí.

Vedení města se snažilo se stavbaři vyjednat termín oprav tak, aby se nedotkl důležité akce. „Jelikož se jedná o znojemskou firmu, měli pochopení pro to, co pro nás vinobraní znamená,“ řekl starosta města Vlastimil Gabrhel (ČSSD). Stavbaři se tak na opravy zatím jen připravovali - zbourali například zeď u jižní přístupové cesty. Vinobraní skončilo sobotním ohňostrojem a stavbaři tak už dnes mohli začít pracovat přímo na rotundě.

Oprav se kromě ní dočká i brána a ohradní zeď, která odděluje rotundu od areálu blízkého pivovaru. Ten je už dlouhou dobu zavřený. Část zdi plánují stavbaři ponechat, dokonce ji navýší a osadí kameny. Z kamenů postaví i opěrnou zeď svahu pod rotundou. Návštěvníci se po opravách projdou po novém chodníku a kamenném schodišti, v okolí vyrostou i nové trávníky. Kromě toho se rotunda dočká i nového nasvícení.

Stavbaři chtějí mít hotovo do konce listopadu. Opravy mohou protáhnout archeologové

Rekonstrukce vyjde město na tři miliony korun. Díky otevřenému výběrovému řízení ušetří jeden milion, původně se totiž do tendru přihlásila jen jediná firma, která chtěla památku zrekonstruovat za čtyři miliony. Protože ale výběrové řízení ze zákona nesmí mít jednoho účastníka, město jej muselo zrušit a vypsat nové. Ještě na konci června kvůli tomu byly opravy v nedohlednu.

Rotunda svaté Kateřiny

Románská rotunda je součástí přemyslovského hradu ve Znojmě. Založil ji zřejmě Břetislav I. okolo roku 1019, kdy sloužila jako hradní kaple. Později ji kníže Konrád II. Znojemský zasvětil svaté Kateřině Alexandrijské. Stavba vyniká zachovalými nástěnnými malbami z roku 1134 s biblickými výjevy narození Krista, klanění Tří králů, ale i přemyslovskými postavami.

Rotunda později sloužila jako filiální kostel a v průběhu staletí byla podřízena kostelu svatého Mikuláše, svatého Michala nebo klášteru svaté Kláry. V roce 1710 byl u hradu zřízen pivovar, kterému ustoupily všechny budovy kromě rotundy a Loupežnické věže. Na konci 18. století byl v rotundě chlév, v 19. století pak tančírna a výčep piva. V roce 1888 prošla stavba rekonstrukcí, v letech 1891-1893 byly poprvé opraveny malby. Ve 20. století došlo k několika menším opravám maleb i rotundy.