Setkaly se u Brna: Dva vlaky jely proti sobě po stejné koleji

Brno – Ranní výluka železniční dopravy na trati z Brna do Přerova začala poté, co se na jedné koleji sjely dva vlaky. Bezpečně zastavily asi 70 metrů od sebe. Incident se stal v Brně-Chrlicích, kde je kvůli stavebním pracem odstaveno zabezpečovací zařízení, podle Drážní inspekce tak mimořádnou událost způsobila chyba člověka.

Dva osobní vlaky jely proti sobě před šestou ráno v Brně-Chrlicích – jeden mířil ze Sokolnic-Telnice do Březové nad Svitavou, druhý opačným směrem. „Osobní vlak přijíždějící od Březové nad Svitavou měl jet na první staniční kolej, avšak nějakou chybou se dostal na třetí staniční kolej,“ uvedl mluvčí Drážní inspekce Martin Drápal.

Strojvedoucí však hrozící srážce včas zabránil. „Díky tomu, že jel desetikilometrovou rychlostí a pozornosti strojvedoucího v klidu zastavil,“ přiblížil mluvčí Drápal. Oba vlaky v té době ještě dělilo 70 metrů, tedy délka zhruba dvou a půl vagonu. „Nikdo nebyl ohrožen na životě,“ zdůraznila mluvčí Českých drah Radka Pistoriusová. Mezi Brnem a Sokolnicemi-Telnicí na hlavní trati do Přerova byla kvůli vyšetřování mimořádné události tříhodinová výluka.

Sjetí vlaků v Chrlicích
Zdroj: ČT24

Ředitel AŽD Praha Zdeněk Chrdle o vypnutém zabezpečení:

„Tam, kde probíhá stavební činnost, je většinou vypnuto zabezpečovací zařízení a jezdí se na tzv. rozkazy. Jezdí se vyloženě podle lidského činitele, podle rozhledu, ale velmi nízkou rychlostí.“

Příčinu drážní inspektoři zjišťují. „Šlo patrně o selhání člověka,“ naznačil Martin Drápal. Zdůraznil, že se mimořádnost stala v době, kdy je zabezpečovací zařízení kvůli stavebním pracem v Chrlicích odstaveno. Strojvedoucí jel proto na rozkaz. „Všechno záviselo pouze na lidech,“ podotkl mluvčí inspekce. Dodal, že je jasné, že odpovědnost nenese strojvedoucí, problém byl ve špatném nastavení výhybek.

Podobná událost se letos opakovala již poněkolikáté. Naposled se vlaky sjely v pondělí, kdy rychlík z Českých Budějovic do Prahy projel návěst Stůj v Chotovinách a ocitl se proti osobnímu vlaku. Přímo v Jihomoravském kraji se v únoru v Adamově ocitl vlak Eurocity na koleji obsazené stojícím osobním vlakem. V posledním lednovém týdnu vyjely dva vlaky proti sobě u středočeských Strančic a navíc projel osobní vlak návěst Stůj v Kolíně.