Razie kvůli ostravským zakázkám: Policie podezírá deset lidí

Ostrava - Policejní prohlídky související s podezřelými zakázkami na ostravském magistrátu trvaly celý pondělní večer a skončily až dnes ráno. Podle informací České televize policie v tuto chvíli podezírá deset lidí, jsou mezi nimi úředníci i majitelé stavebních firem. Je mezi nimi například bývalý šéf investic Ostravy Jiří Srba nebo Aleš Boháč, který až do loňského roku působil na ostravském magistrátu na pozici náměstka pro dopravu. Policie podezírá i současnou náměstkyni primátora Simonu Piperkovou (ČSSD). Policisté jí včera odnesli z kanceláře počítač a další dokumenty. Podezřelé zakázky představují částku vyšší než půl miliardy.

Primátor Petr Kajnar (ČSSD) k vyšetřování nic bližšího neví. Je to podle něj poprvé, kdy policie na magistrátu dělala prohlídku. „Bohužel nevím, kam policie směřuje, po čem pátrá… Byl bych rád, kdyby mě informovala víc,“ řekl dnes na brífinku.

U Piperkové policie zabavila dokumenty a počítač. Vyšetřovatelé si podle ní vyžádali podklady, které se týkaly Městské nemocnice Ostrava a rekonstrukce Domu kultury Poklad. „Vše jsem jim poskytla, ani jsem k tomu nemusela nic vykládat, nebyl to ani nějaký výslech. Jenom si přišli pro věci,“ uvedla Piperková, která je předsedkyní dozorčí rady DK Poklad, s.r.o. Podklady, které měla v kanceláři, se podle ní týkaly žádostí o dotace, byly mezi nimi i zápisy z dozorčích rad DK Poklad. „Nemám ale žádné informace, že by docházelo k nepravostem při zadávání veřejných zakázek,“ řekla na brífinku, kde vystoupila spolu s Kajnarem.

Podle informací České televize byla důvodem zásahu policie na ostravském magistrátu, zakázka na dostavbu ulice Porážkova v centru města. Kriminalisté prověřují i stavbu přilehlé tramvajové zastávky a rekonstrukci městských kulturních domů Poklad a Akord, dohromady za 560 milionů korun.

Podezřelé ostravské zakázky
Zdroj: ČT24

Někteří z podezřelých působí současně v Ostravě i v Praze

Policie provedla razii na dvacítce míst. „Například v budově ostravského magistrátu či v prostorách radnice obvodu Ostrava-Jih. Byli jsme i v Kulturním domě Poklad v Ostravě-Porubě,“ upřesnil dozorující státní zástupce Vít Koupil. Další místa ale specifikovat ještě nechtěl. Podle informací České televize ale policie zasahovala i v Praze. Někteří z podezřelých totiž působí současně v obou městech.

Policie zajistila důkazy kvůli prověřování podezření ze spáchání několika trestných činů - zneužití pravomoci úřední osoby, sjednávání výhody při veřejných zakázkách a pletichy při veřejných zakázkách. „Pokud zjistíme skutečnosti, že byl spáchán trestný čin, zahájíme trestní stíhání. Pokud se podezření nenaplní, případ odložíme,“ dodal Koupil.

K vydání specifických smluv a spisových materiálů byl vyzván i moravskoslezský krajský úřad. Razii zde ale policie neprováděla. „Z vyžadovaných dokladů krajský úřad disponoval pouze malou částí, veškeré tyto podklady policii vydal,“ uvedl ředitel úřadu Tomáš Kotyza. Policisté byli i na městském úřadu Ostrava Jih. Podle starosty Karla Sibinského (ČSSD) se ale vyšetřování netýká přímo zakázek městského úřadu. „Byli tady chvíli, řekli, co by potřebovali, podívali se na papíry a odešli,“ podotkl s tím, že se policie nezajímala o nikoho z vedení ani zaměstnanců úřadu.

Někteří sociální demokraté se domnívají, že za vším stojí politický boj. Situace uvnitř ostravské ČSSD je už delší dobu napjatá. „To je vyloženě o tom. Tady si pár lidí mezi sebou vyřizuje účty,“ řekl jeden ze sociálních demokratů. Piperková ale podle svých slov nevěří, že by za vyšetřováním byl politický boj. „V tuto chvíli takové informace nemám,“ uvedla. Stejný názor má i Kajnar. „Bylo by smutné, kdyby se policie řídila nějakými politickými boji,“ podotkl. Naposledy se situace vyhrotila při sestavování kandidátek. Kajnar, který je zároveň krajským šéfem ČSSD, se na moravskoslezskou kandidátku nedostal, a napadl ji proto u soudu.

Protikorupční policie začala loni prověřovat devět velkých stavebních zakázek ostravského magistrátu. Některé z nich byly spolufinancované z fondů Evropské unie. Jednalo se například o rekonstrukci Domu kultury Akord v Zábřehu nebo rekonstrukci budovy městské policie ve Slezské Ostravě.