Do májských ulic vyšli policejní asistenti. Věří, že dokáží sídliště zklidnit

České Budějovic – První dvojici asistentů prevence kriminality zaměstnala českobudějovická městská policie. Budou hlídkovat v problematických oblastech sídliště Máj, kde sami žijí a místní komunitu znají. Policejní asistenti, kterých by v budoucnu mohlo přibýt, věří, že napjatou situaci na sídlišti dokáží zlepšit.

V prvních týdnech bude dvojice asistentů prevence kriminality chodit májskými ulicemi společně se strážníkem. Ten je seznámí s náplní práce a bude na ně dohlížet. Oproti běžným strážnickým hlídkám by asistenti měli podrobně znát situaci na sídlišti a mít větší vliv na obyvatele. Jejich hlavním úkolem proto bude udržování pořádku, popř. dodržování nočního klidu při večerních směnách. „Pořádek uděláme, budeme se snažit. Proto jsme do toho šli,“ podotkl asistent prevence kriminality Rudolf Kovanda.

Asistenty prevence kriminality nasazují některá města v problematických lokalitách. Jsou to civilní zaměstnanci městské policie – v některých případech i dobrovolníci – kteří nemají žádné zvláštní pravomoce ani vybavení, mají však respekt obyvatel. „Díky těmto asistentům bychom chtěli zlepšit komunikaci mezi většinou na sídlišti Máj a romskou menšinou. Tito lidé ve své komunitě často působí jako přirozené autority,“ upozornil mluvčí strážníků Václav Sup. Řada místních ale projektu nevěří, obávají se, že na Máji nebude fungovat.

Sídliště Máj se na počátku léta stalo epicentrem nepokojů – po hromadné rvačce asi stovky romských obyvatel části sídliště, kam se v minulosti sestěhovali sociálně slabí lidé, proběhlo ve městě několik protiromských demonstrací. Jejich účastníci potom pochodovali do míst, kde Romové bydlí, na cestě se střetli s policií. Budějovická radnice slíbila zvýšení bezpečnosti na Máji, kromě zavedení asistentů prevence kriminality – k těm by měla přibýt ještě jedna dvojice – také na sídlišti otevře novou služebnu městské policie.

Veronika Kabátová o asistentech prevence kriminality (zdroj: ČT24)