Veřejnost odmítá další kácení u trati ve Stromovce

Praha - Návštěvníci pražské Stromovky chtějí zabránit kácení desítek vzrostlých stromů. Takový plán hodlá realizovat Správa železniční dopravní cesty kvůli úpravám trati směrem na Děčín. Stromy jsou podle úředníků poškozené a podmáčené. S tím ale místní obyvatelé nesouhlasí.

Proti dalšímu kácení v parku Stromovka nyní brojí lidé z Letné a Dejvic. Na přelomu roku Správa železniční dopravní cesty porazila desítky stromů na jedné straně železničního náspu, nyní na podzim mají přijít na řadu dřeviny na druhé straně. Podle veřejnosti je ale probírka nadbytečná. „To jsou stromy, které vůbec ničemu nepřekáží. Z mého úhlu pohledu by stačilo možná zaříznout jen kus větve,“ tvrdí Mia Weissová, která žije v Dejvicích.

Správa má ale řádné povolení a o žádném ústupku nechce ani slyšet. „Tyto stromy odstraňujeme z preventivních důvodů, abychom v případě dešťů a silných větrů nečelili mimořádným událostem,“ uvedl mluvčí SŽDC Tomáš Drvota. Návštěvníci parku ale mají obavy, že v rámci čištění náspu padnou i sousední stromy dole u cesty.

Označené stromy nezasahují do kolejiště ani nejsou na pozemcích SŽDC. Je jich přes 30 a vytipovali je dendrologové po červnové povodni. Dosud se zkoumal rozsah poškození. Z předběžných výsledků měření zatím vyplývá, že porazit by se mělo maximálně 8 stromů.

Boj proti plánovanému kácení (zdroj: ČT24)
Vydáno pod