Výstava v kutnohorské Jezuitské koleji ukazuje historii od pravěku

Kutná Hora - Výsledky patnáctiletého zkoumání archeologů v Kutné Hoře teď ukazuje výstava v Jezuitské koleji. Výkopy odhalily nečekané zbytky pravěkého osídlení nebo stopy po prvních hornících. Tisíce dalších nálezů pak stále čekají v depozitáři na zpracování.

Když záchranný průzkum před patnácti lety začínal, archeologové byli přesvědčeni, že nic staršího než z 18. století nenajdou. Sondy je ale vyvedly z omylu. „Čekalo nás veliké překvapení, a sice nález pravěké kulturní vrstvy, která je asi pět a půl tisíce let stará,“ popsal vedoucí průzkumu Jan Frolík.

Radost mají archeologové také z objevu prubířských pecí, ty horníkům sloužily k tavení rudy. „Těch nálezů je tolik, že ty pece můžeme sestavit téměř celé, což z toho dělá unikát, to se ještě nikdy nepodařilo,“ dodává Frolík.

Areál Jezuitské koleje se stal nejprozkoumanějším místem v Kutné Hoře. Své stopy tu nechali i vojáci, kteří v budově vystřídali jezuity a zůstali tu až do roku 1998.

Reportáž Lucie Rosí (zdroj: ČT24)

V depozitářích stále čeká na zpracování 1 500 beden s dalšími nálezy. Archeologům ale chybí peníze. „Jen umýt přes tisíc banánových beden stojí zhruba 2,5 milionu korun,“ konstatuje ředitelka Ústavu archeologické památkové péče středních Čech Irena Benková.

Středočeský kraj, který je zřizovatelem archeologického ústavu, má ale letos na podobné projekty místo dvaceti milionů jen pět. „Peníze na ně se musí dávat postupně, protože zkrátka nejsou. Rádi bychom jim vyšli vstříc, ale nejde vše najednou,“ podotýká středočeský radní pro kulturu Zdeněk Štefek (KSČM).

Vitríny v severním křídle Jezuitské koleje jsou tedy zatím jen ochutnávkou, časem se výstava rozšíří o další zpracované nálezy.