Praha 1 chce zpoplatnit parkování čtyřkolek

Praha - Radnici Prahy 1 vadí, že v poslední době stoupl v centru počet čtyřkolek. Parkování v této městské části je problematické a čtyřkolky zabírají místa autům, aniž by jejich majitelé za to platili. Radní proto navrhnou změnu vyhlášky.

V současné době si nemusí parkovací kartu nebo lístek kupovat uživatelé mopedů, motocyklů a motokol. Do této kategorie ale podle starosty Prahy 1 Oldřicha Lomeckého (TOP 09) spadá podle vyhlášky také stále populárnější čtyřkolky nebo trojkolky, které jsou navíc v centru využívány k podnikání. „Jejich činnost, tedy parkování, respektive celodenní nabízení služeb, v modré, oranžové nebo zelené zóně v turisticky atraktivních lokalitách Prahy 1 nelze v současnosti omezit ani jinak postihnout,“ dodal starosta.

Městská část proto navrhne vedení hlavního města změnu vyhlášky, nově by se bezplatné parkování týkalo pouze mopedů, jednostopých motocyklů a motokol. Změna vyhlášky by se dotkla i ostatních městských částí.

Praha 1 by také v budoucnu chtěla ve spolupráci s městskou policií vyznačit nová parkovací místa, na kterých by mohly stát pouze motocykly a kola. Vzniknout by mohla například v blízkosti přechodů.

Parkování v Praze, obzvlášť v centru, je noční můrou většiny řidičů. Hlavní město chystá nový plán na rozšiřování parkovacích zón, dokud ale nebude koncepce hotová, žádné další modré zóny vznikat nebudou. 

Vydáno pod