Vodné a stočné podraží v Plzni jen minimálně

Plzeň - Plzeň chce příští rok udržet ceny vodného a stočného. Zvýší je maximálně o inflaci, tedy o jedno až tři procenta. Podobné by to mělo být i s dodávkou tepla, které ve srovnání s ostatními kraji bude patřit mezi nejlevnější.

Výše vodného a stočného v Plzni vychází z nájemného, které za svoji vodárenskou infrastrukturu účtuje radnice provozní firmě Vodárna Plzeň. Nájem ve výši 448 milionů korun, který schválila rada, je podobný minulým rokům. Cílem města je udržet cenu vody na co nejnižší úrovni. „Podle našich propočtů se bude zdražení pohybovat jen v pásmu inflace. Nyní čekáme na potvrzení od vodárny,“ uvedl primátorův náměstek Petr Rund (ODS) 

Město chce, aby dlouhodobě byla cena pitné i odpadní vody pro lidi příznivá. „Nastavili jsme takové nájemné, které je na minimální úrovni a zajišťuje prostou reprodukci našeho majetku. Naším cílem není inkasovat z něj vysoké sumy,“ uvedl Rund. Vyšší zdražení vodného podle něj nezatěžuje jen obyvatele, ale také městská sportoviště typu plaveckých bazénů.

Plzeňanům letos podražila voda o pět procent. Vodné stojí od ledna 47,82 korun za metr krychlový a stočné 28,61 korun bez DPH. Zdražení zahrnovalo nárůst ceny surové vody, energií, provozních nákladů a inflaci.

Plzeň musela v minulých letech výrazně zdražit vodu, celkem o desítky procent. Zvýšení bylo nutné kvůli investicím do vodohospodářských sítí v posledních letech. EU pro přiznání dotací vyžaduje samofinancovatelnost obnovy infrastruktury.

Nájemné uhradí Vodárna Plzeň městu ze 30 procent věcným plněním a zbytek v penězích čtyřmi splátkami v dubnu, červenci, říjnu a v lednu 2015.

Plzeň vodné a stočné nezdraží, ani teplo (zdroj: ČT24)