Nejdelší železniční tunel v ČR se začne stavět v roce 2016

České Budějovice - Nejdelší železniční tunel v ČR se začne stavět v roce 2016 na jihu Čech. V dnešním vydání to píše deník E15. Zhruba pět kilometrů dlouhý tunel přijde podle prvních odhadů na 12 miliard korun.

Chotýčanský tunel bude teprve druhým železničním tunelem v Jihočeském kraji. Stane se součástí IV. železničního koridoru vedoucího ze severu Čech přes Prahu a České Budějovice až k hranici s Rakouskem.

Chotýčanský tunel vznikne spolu s dalším asi tříkilometrovým tunelem na zhruba dvacetikilometrovém úseku mezi Ševětínem na Českobudějovicku a českobudějovickou čtvrtí Nemanice. Kvůli vysokým nákladům spojeným právě s vybudováním tunelů Správa železniční dopravní cesty (SŽDC) zvažovala i levnější možnosti. Nakonec ale zřejmě zvolí dražší cestu. „Jiná varianta v podstatě není,“ řekl generální ředitel SŽDC Jiří Kolář.

„S vypsáním soutěže počítáme v roce 2015, s podpisem smlouvy a zahájením stavby v roce 2016,“ popsal šéf správy předpokládaný harmonogram. Podle E15 bude stavba Chotýčanského tunelu nejnákladnějším železničním projektem za poslední tři desetiletí.

Prvním tunelem v Jihočeském kraji se stane Sudoměřický, který bude postaven v rámci modernizace tratě Tábor - Sudoměřice u Tábora, zahájené letos v létě. Bude ale s 430 metry délky podstatně kratší než Chotýčanský.