Muzeum v Hradci Králové už sto let bydlí u Kotěry

Hradec Králové - Otvíráme pro vás třináctou komnatu, láká návštěvníky Muzeum východních Čech v Hradci Králové, které si připomíná přesně 100 let od chvíle, kdy se usídlilo v tehdy nové budově od slavného architekta Jana Kotěry.

Budova muzea východních Čech, národní kulturní památka, bezesporu patří k nejobdivovanějším dominantám Hradce. Byla postavena přímo pro muzeum, které se stoleté výročí rozhodlo oslavit hned několika výstavami.

Jeden z výstavních sálů se věnuje výhradně architektovi této budovy Janu Kotěrovi. Vůbec poprvé se lidem představují věci z pozůstalosti architekta, zejména rodinné fotografie. Část exponátů z vídeňského muzea je ukryta v přítmí.

„Zcela ojediněle se nám podařilo vypůjčit si některé sbírkové předměty, které jsou velmi citlivé na světlo, a Vídeň souhlasila se zápůjčkou jenom v případě, že tady bude takové ponuré osvětlení,“ vysvětluje ředitelka muzea Naďa Machková Prajzová.

Výstava je postavena jako příběh, který začíná ve Vídni na konci 19. století a končí v Hradci Králové ve 20. letech minulého století, kdy se město stalo zásluhou architektů Jana Kotěry a jeho žáka Josefa Gočára vzorem pro další města.

Architekt Jan Kotěra (1871 až 1923)

v Hradci Králové kromě budovy muzea navrhl například budovu bývalého Okresního domu. Kotěra do Hradce Králové přivedl i svého studenta Gočára (1880 až 1945), který v Hradci navrhl celkový regulační plán a projektoval gymnázium ve tvaru otevřené knihy, dvě měšťanské školy spojené odvážně řešenou budovou mateřské školy či stavbu pro Církev československou husitskou.

O dvě patra níže se zítra otevře výstava, která je průřezem stoleté činnosti hradeckých muzejníků. Expozice nabídne návštěvníkům výběr z více než tří milionů sbírkových předmětů, které muzeum v současnosti spravuje.

Výsledky své práce představí jednotlivá oddělení muzea. „Jeden velice zajímavý soubor, který návštěvník uvidí poprvé, získalo muzeum nákupem v roce 1983. Je to lovecká souprava bývalého ředitele zoologické zahrady ve Dvoře Králové Josefa Vágnera,“ zve diváky kurátorka Jaroslava Pospíšilová.

Výročí východočeského muzea (zdroj: ČT24)

Archeologické oddělení se pochlubí nedávným nálezem, kterým jsou pečlivě restaurované milodary z pozdní doby bronzové. „Je to poprvé vystaveno. Je to věc, která se na našem území zatím snad nevyskytla,“ říká restaurátorka Marcela Raková.

Výstava Vše za sto let potrvá od 20. září do 5. ledna 2014. Expozice Kotěra. Po stopách moderny… trvá až do až 31. ledna 2014. Další informace hledejte na webu muzea.