Lidem na Ostravsku dá práci sanace ropných lagun, plánuje vláda

Ostrava – Vláda ve středu rozhodla, že uvolní miliardu korun na další sanaci ostravských ropných lagun. Peníze budou podle ministra životního prostředí v demisi Tomáše Podivínského využity na zahájení projektu a nejnutnější práce. Likvidace lagun a dalších ekologických zátěží prý patří mezi projekty, jimiž chce vláda zmírnit důsledky očekávaného propouštění v Moravskoslezském kraji.

Sanaci lagun má na starosti státní podnik Diamo. Jeho ředitel Jiří Jež avizoval, že další práce na likvidaci lagun začnou nejdříve ve druhé polovině roku 2014. Definitivně by měly být ropné laguny po bývalé chemičce Ostramo, které jsou jednou z největších ekologických zátěží v Česku, odtěženy do roku 2021.

Čištění lagun provázejí neustálé problémy. Dosud na ně stát vydal už tři miliardy korun. Poté, co bylo vytěženo zhruba 200 000 tun kalů, se ale práce před více než rokem zastavily. Zjistilo se totiž, že v lagunách jsou další desítky tisíc tun odpadu, se kterými se nepočítalo.

Miliarda schválená Rusnokovým kabinetem má být prvním krokem k likvidaci právě těch kalů, které nebyly zjištěny při prvním průzkumu. „Samozřejmě, že finanční náročnost bude větší, ale vláda rozhodla o tom, že se ten projekt nastartuje. A je to jenom jeden z projektů sanace starých ekologických zátěží z portfolia projektů, které chce vláda předložit na zmírnění sociálních důsledků předpokládaného uzavírání Dolu Paskov,“ řekl Podivínský.

„Do deseti, do čtrnácti dnů bude soutěž vypsána. Odhadujeme, že za tři čtvrtě roku nebo za rok bychom mohli začít pracovat. Pokud se ale někdo odvolá, tak se to protáhne. Zájemců bude hodně, takže k odvolání podle všeho dojde,“ řekl v rozhovoru pro Studio ČT24 ředitel státního podniku Diamo Jiří Jež.

Podle hejtmana Miroslava Nováka (ČSSD) kraj požaduje, aby práce na sanaci lagun byly obnoveny co nejdříve, protože laguny jsou velkým ekologickým problémem. „Naší ambicí je co nejvíce to urychlit. Téměř dva roky se nic neděje,“ konstatoval Novák, který je přesvědčen, že jakákoliv investice do regionu, včetně sanací lagun a odstraňování starých ekologických zátěží obecně, pomůže vytvořit nová pracovní místa.

Rozhovor s ředitelem státního podniku Diamo Jiřím Ježem (zdroj: ČT24)

Ředitel Diama Jež ujistil, že podnik vypíše výběrové řízení na firmu, která bude laguny likvidovat, jen co dostane od ministerstev průmyslu a obchodu a financí souhlas se zadávacími podmínkami. „Ten proces ale může trvat i rok. Záleží na tom, jestli se třeba někdo odvolá,“ podotkl Jež.

Dosud sanaci lagun provádělo sdružení Čistá Ostrava. Jeho vedoucím členem je společnost Geosan Group. Její mluvčí Vlasta Končelová již potvrdila, že sdružení se bude chtít výběrového řízení zúčastnit. „Zatím ale nejsou známé žádné podmínky. Jak s tím Diamo naloží, to je alfou a omegou,“ dodala Končelová.