Bezpečnost ve městech pomáhají zlepšit nezaměstnaní

Most/Jirkov (Chomutovsko) – Způsob, jak nahradit výpadek povinné veřejné služby našly radnice severočeského Mostu a Jirkova. Nezaměstnaným nabízí veřejně prospěšně práce na zkrácený úvazek. Práci tak město dalo deseti lidem, šest z nich uklízí, další čtyři pomáhají městské policii.

Čtveřice nezaměstnaných slouží v Jirkově jako živé rozšíření kamerového systému. Lidé, kteří pomáhají městské policii, hlídkují v místech, kde kamery nejsou. Někteří doufají, že u strážníků zůstanou nastálo.

Podobnou posilu dostali strážníci v Mostě, kde desítka nezaměstnaných dohlíží na bezpečí dětí u škol. I někteří z nich by v budoucnu chtěli u městské policie zakotvit nastálo – Most už takový „kariérní postup“ zažil. „Z řad dohledových pracovníků se již několik stalo strážníky,“ podotkla Lucie Jungmannová z mostecké městské policie.

Kromě hlídání bezpečnosti nabízejí severočeská města nezaměstnaným i více tradiční veřejné práce – uklízení. V Jirkově takto pracuje šest lidí, pomáhají s úklidem a údržbou veřejných prostor. Díky dohodě mezi úřadem práce a radnicí mají jistotu výdělku nejméně do ledna. „Úřad práce přispívá dvanácti tisíci korunami a my pět set korun na každého člověka,“ přiblížil jirkovský starosta Radek Štejnar (ČSSD).

Projekty zaměstnávání lidí bez práce v Jirkově i Mostě mají velkou šanci na to, aby pokračovaly i příští rok. Jejich účastníci navíc neztrácejí pracovní návyky a mají větší šanci získat trvalé pracovní místo – třeba i v oboru, ve kterém zatím vypomáhají.

Petr Baraňák o práci pro nezaměstnané (zdroj: ČT24)