Třebíčský DDM se přestěhuje do staré továrny na periferii

Třebíč – Do bývalé kotelny se přestěhuje třebíčský dům dětí a mládeže. Rozhodla o tom radnice navzdory opoziční kritice, že teď budou děti chodit na kroužky do odlehlé a pusté tovární čtvrti. Řešením by přitom byla rekonstrukce chátrajícího objektu, kde DDM sídlil dosud. Vedení města ale tvrdí, že chce starou tovární čtvrť revitalizovat, pro děti potom nebude nebezpečná ani nepříjemná.

V kotelně staré obuvnické továrny na jižní periferii Třebíče bude nový dům dětí a mládeže. O jeho přestěhování ze současných prostor rozhodla radnice navzdory kritice prostředí, do kterého se děti dostanou. „Nachází se v průmyslové zóně. Z jedné strany jsou průmyslové objekty a z druhé kotelna,“ poukázal opoziční zastupitel Petr Vašíček (ČSSD).

Radnice však tvrdí, že prostředí staré továrny bude pro děti naopak zajímavé. „Aktivity, které tam budou, ať už sportovní, nebo zájmové, tam přivedou spoustu dětí, které se s tou bývalou továrnou sžijí. Budou tam mít docela pěkné prostředí,“ řekl třebíčský starosta Pavel Heřman (nestr.). Že by průmyslová čtvrť mohla být pro děti nepříjemná nebo dokonce nebezpečná, radnice odmítá. Chce totiž celou oblast revitalizovat, během příštího roku vzniknou ve starých továrních objektech kanceláře a byty. I proto už nechce vedení města na kritizovaném přesunu domu dětí a mládeže nic měnit. „Když tím máme spojenou další velmi významnou investici – veřejná prostranství v Borovině – tak už teď nemůžeme couvnout,“ podotkl starosta.

Na stěhování, které nastane zřejmě za rok, se velice těší zaměstnanci DDM. „Budovy jsou hodně staré, neinvestovalo se do nich. Už jsou neekonomické, nehospodárné. Stěhování je akutní,“ zdůraznila ředitelka Jarmila Pavlíčková. Dva stávající objekty jsou ve velmi špatném stavu – vytápění místností je velký problém, zato dovnitř zatéká. Že dům dětí a mládeže vůbec funguje, je zásluha hygienické výjimky.

Radovan Daněk o stěhování třebíčského DDM (zdroj: ČT24)