Vrcholná studentská věda přijela do Prahy. Veřejnost zvána

Praha - Více než 120 studentů z celého světa přijelo do Prahy, aby soutěžili ve znalostech přírodních, technických i humanitních věd. Jubilejní 25. ročník akce EUCYS (European Union Contest for Young Scientists) se koná do 25. září v areálu Výstaviště Praha-Holešovice. „Tohle je poprvé, co se do Prahy dostává tato top soutěž na úrovni EU. Doufám, že to pro mladé lidi bude inspirace,“ vyjádřil naději předseda Akademie věd ČR Jiří Drahoš.

Na Výstaviště je zvána i veřejnost. „Je tam řada expozic a velmi zajímavý interaktivní program,“ láká předseda předseda Akademie věd diváky. EUCYS hostí každý rok jiný členský stát Evropské unie, v ČR se role ujala právě Akademie věd.

„Nemůže se tam objevit jen tak někdo“

Česko reprezentují čtyři studenti se třemi projekty z biologie, fyziky a počítačů. „Studenti jsou vítězové národní kol studentské odborné činnosti, čili nemůže se tam objevit jen tak někdo. Národní společnosti mají právo nominovat maximálně tři vědecké týmy,“ vysvětluje Drahoš.

Soutěže se mohou zúčastnit studenti ve věku 14 až 21 let. Jde o středoškoláky a studenty prvních ročníků vysokých škol. Hodnotit je bude osmnáctičlenná mezinárodní porota složená z předních vědců, ČR v ní však zástupce nemá.

Jako jediný Čech v historii soutěže zatím se svým kolegou zvítězil v roce 2010 student Miroslav Rapčák. „Já jsem dělal s Davidem Pěgřímkem fyziku a zabývali jsme se počítačovými simulacemi shluků molekul a jejich vlastností,“ vysvětluje Rapčák.

  • „Díky vítězství jsme získali spoustu kontaktů na opravdu zajímavé lidi. Otevřelo mi to brány do světa vědy,“ říká vítěz z roku 2010.

Na laureáty čekají také finanční odměny od 3500 eur (zhruba 90 tisíc korun) až po 7000 eur (181 tisíc korun) nebo stáže v mezinárodních výzkumných organizacích, jako je například Evropská organizace pro jaderný výzkum (CERN) v Ženevě, Evropská kosmická agentura (ESA), nebo se mohou zúčastnit předávání Nobelovy ceny.

Další informace hledejte na webu EUCYS 2013.