Propadlíci ze sociálně slabých rodin v Táboře už nebudou

Tábor – Neobvyklou školkou-neškolkou je komunitní centrum Cheiron v Táboře. Na vstup do školy v něm připravují sociální pracovníci a pracovnice děti ze sociálně znevýhodněného prostředí. Kromě toho, co se předškolní děti ve školkách obvykle dozvídají, se ty cheironské učí také to, nač se v jejich rodinách nedostalo.

V komunitním centru Cheiron se děti ze sociálně znevýhodněných rodin učí to, co jim později pomůže ve škole – zvykají si respektovat autoritu a žít v kolektivu. „Ty děti většinou znalosti a dovednosti, které budou ve škole potřebovat, nemají. Z nějakých důvodů se to v rodinách zanedbá,“ popsal ředitel centra Roman Varga. Výsledky podobných center jsou podle něj patrné na první pohled – v prospěchu po nástupu na základní školy.

Děti ale v neobvyklé školce mají čas i na to, co jejich vrstevníci v jiných mateřských školách. „Učíme dětičky základní hygienické návyky, pak se chviličku čte, chvilku zpívá, pak nějaká běhací hra, aby se děti odreagovaly,“ popsala sociální pracovnice Lenka Řeháková.

Cheironský předškolní klub, který vznikl v rámci projektu Člověka v tísni a Evropského sociálního fondu, je v Česku už jedenáctý. Kromě vzdělávání dětí jsou součástí projektu i kurzy pro pracovníky a zapojení úřadů a škol.

Kristina Vrkočová o centru Cheiron (zdroj: ČT24)