Stavba D3 u Budějovic je blíže k zahájení, silničáři zamítli odvolání

České Budějovice – Ředitelství silnic a dálnic nebude měnit výsledek tendrů na dodavatele staveb dvou úseků dálnice D3 mezi Českými Budějovicemi a Veselím nad Lužnicí. Proti vítězství společnosti Skanska se odvolaly Eurovia a Strabag, podle kterých vybraná firma nabídla v obou tendrech podezřele nízké ceny. Hodnotící komise však jedno odvolání odmítla, druhým se vůbec nezabývala, protože ho dostala příliš pozdě. Odmítnutí stavbaři teď uvažují o dalším odvolání, které by poslali Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže. V tom případě by se stavba – již dnes výrazně zpožděná – mohla zdržet o několik dalších měsíců.

Za stavitele dálnice D3 mezi Borkem a Úsilným u Českých Budějovic i mezi Veselím nad Lužnicí a Bošilcem vybrali silničáři Skansku, která v obou případech nabídla své služby zhruba za 600 milionů korun. ŘSD přitom počítalo s cenami více než dvojnásobnými a podstatně vyšší byly i nabídky konkurentů – například konsorcium firem Eurovia a Strabag nabídlo, že úsek Borek–Úsilné postaví zhruba za 720 milionů.

Cenu Skansky považují neúspěšné firmy za nereálnou, a tak se odvolaly. „Domníváme se, že některé nabídky konkurenčních firem obsahují jednotkové dumpingové ceny. Stejně tak hodnotíme i cenu vítěznou, která ve srovnání s ostatními, už tak nízkými, je nízká výrazně,“ uvedla mluvčí Eurovie Petra Kučerová. Skanska odmítla, že by byla její cena nepřiměřeně nízká. „Naše ceny vždy pokrývají veškeré náklady, případná rizika i přiměřenou marži,“ uvedla mluvčí společnosti Lucie Nováková. Vítězné firmě potom dala za pravdu i hodnotící komise tendru, která odvolání Eurovie a Strabagu odmítla.

Cenami stavby dálnic a rychlostních silnic se nedávno zabýval i Nejvyšší kontrolní úřad, podle kterého se v Česku stále staví příliš draho. Zabýval se stavbami z období 2008 až 2012, z jeho srovnání mimo jiné vyšlo, že kilometr dálnice stál v Česku o 27 procent více než v Německu.

Dálnice D3 má spojit Prahu, Tábor a České Budějovice, dále povede jako rychlostní silnice R3 na hranice s Rakouskem. V současnosti je v provozu dvaačtyřicetikilometrový úsek mezi Meznem a Veselím nad Lužnicí. Zahájení stavby Borek–Úsilné odkládají silničáři kvůli zdlouhavému výběrovému řízení téměř rok, postupně padl termín loni na podzim, poté i letos v červnu.