Dostavba R6 už není jen snem, jistotu ale má jen krátký úsek

Vrbice (Karlovarsko) – Po třech letech se vrátili dělníci na rozestavěný úsek rychlostní silnice R6 u Bošova na Karlovarsku. Přestavba stávající pražsko-karlovarské silnice na rychlostní komunikaci začala počátkem roku 2010, jen o několik měsíců později při velkém přerušení dopravních staveb však dělníci odjeli. Podle aktualizovaného rozvrhu by měl být úsek R6 Lubenec–Bošov hotov do října 2015. Zda se bude mezi Prahou a Karlovými Vary stavět ještě některý další úsek, se rozhodne koncem měsíce.

Když tehdejší ministr dopravy Vít Bárta v roce 2010 plošně zastavil téměř všechny dopravní stavby v zemi, nikdo netušil, že čerstvě rozestavěný úsek rychlostní silnice R6 spadne mezi ty, kam se dělníci nevrátí několik let. Teď ale přestávka končí, o obnovení stavby rozhodlo Ředitelství silnic a dálnic v minulém týdnu, práce začnou koncem září. „V letošním roce se předpokládá prostavět zhruba částka 100 milionů korun,“ přiblížil ředitel karlovarské pobočky Ředitelství silnic a dálnic Martin Leichter. Celkem měl stát úsek u Bošova přes půldruhé miliardy. ŘSD ale vyjednalo se stavební firmou slevu. „ŘSD ušetří z celkového rozpočtu stavby ve výši 1,64 miliardy korun bezmála 65 milionů korun,“ upozornil generální ředitel David Čermák.

Úsek Lubenec–Bošov
Zdroj: ČT24

Karlovarský kraj, který se dlouhodobě bije za dostavbu rychlostní silnice spojující krajské město s Prahou, sice obnovení stavby přivítal, bojí se ale, že jde jen o hozenou kost. Čtyři kilometry rychlostní silnice bez záruky, že v dohledné době vznikne i dalších zhruba 90, které chybějí, řidičům nebudou takřka k ničemu. „Pokud nebude respektován požadavek plynulosti dopravy jak zboží, tak lidí do tohoto teritoria, tak stát i kraj na tom budou tratit,“ podotkl náměstek karlovarského hejtmana Jaroslav Borka (KSČM).

Co bude s „eršestkou“ dále, by měli Karlovarští vědět již zanedlouho. O jejím osudu budou jednat zástupci kraje, ministerstva dopravy a Ředitelství silnic a dálnic 30. září.

Antonín Bruštík o stavbě R6 (zdroj: ČT24)