Správce zkrachovalé firmy Direktum má strávit sedm let ve vězení

Hradec Králové – Z konkurzní podstaty pardubické firmy Direktum zmizelo 30 milionů korun. Krajský soud v Hradci Králové za to nepravomocně potrestal konkurzního správce Pavla Petráše – kterého přitom hradecký krajský soud do funkce jmenoval. Správce Petráš má jít na sedm let do vězení.

Po realitní firmě Direktum už není na hlavní třídě v Pardubicích ani vidu ani slechu. Před jedenácti lety skončila v konkurzu, její peníze ji do nenávratna následovaly o dva roky později. Soud teď chce poslat za zpronevěru 30 milionů korun do vězení konkurzního správce Pavla Petráše. „Svěřené finanční prostředky užil blíže nezjištěným způsobem pro svoji potřebu,“ stanovil předseda soudního senátu Petr Mráka.

Bývalý správce Petráš tvrdil, že peníze půjčil slovenské firmě FKH Elektronik, aby je zhodnotil. Smlouva, kterou má, ale nehovoří o žádném úroku, soud ji navíc prohlásil za fiktivní – měla zakrýt zpronevěru. „Obžalovaný přiznal manažerské selhání, my tomu říkáme zpronevěra,“ řekl soudce Mráka. Petráše poslal na sedm let do vězení, deset let nesmí být konkurzním ani insolvenčním správcem. Obžalovaný muž, ale ani státní zástupkyně nechtěli k verdiktu nic dodat.

Letos je Pavel Petráš již druhým bývalým konkurzním správcem, kterého hradecký soud poslal do vězení. V květnu odsoudil – zatím rovněž nepravomocně – na šest let bývalého konkurzního správce a advokáta Drahomíra Růčku. Manžel bývalé broumovské starostky Libuše Růčkové z ODS podle soudu vzal z konkurzní podstaty dvou firem, které spravoval, deset milionů korun.

Vlastimil Weiner o soudu s Pavlem Petrášem (zdroj: ČT24)