Prachatický azylový dům pro matky s dětmi nemá peníze, vyhlásil sbírku

Prachatice – Azylový dům pro matky s dětmi v Prachaticích nemá peníze na nákup potřeb pro děti. Vyhlásil proto sbírku. Zařízení, kterému před rokem hrozilo uzavření, se tak potýká s dalšími existenčními problémy.

Nedostatek peněz znemožňuje prachatickému azylovému domu pro matky s dětmi nakupovat nové vybavení. Třeba hračky jsou už pět let staré, základní vybavení pro nejmenší děti není vůbec. „Nedostává se nám finanční podpory na rozvoj zařízení a další aktivity – nákup věcí pro děti a maminky, ať už jsou to nočníky, dětská výživa, postýlky, peřinky a tak dále,“ upozornila vedoucí azylového domu Petra Martínková.

Situaci by mohla zlepšit sbírka, kterou azylový dům vyhlásil. Jako první na výzvu zareagovaly zaměstnankyně nedalekého domu seniorů. Do azylového domu poslaly bednu s hračkami. Dům seniorů také začal spolupracovat s obyvatelkami azylového domu. „Chtěli bychom nabídnout maminkám z azylového domu formu spolupráce. Chtěli bychom je zaměstnat, aby měly možnost restartu,“ přiblížila ředitelka domu seniorů Hana Vojtová. V říjnu začne jako pečovatelka pracovat jedna z matek z azylového domu.

Dům samotný však nadále čeká na zlepšení, stále potřebuje peníze na vybavení, ale i rekonstrukci pokojů nebo dětského hřiště.

Veronika Kabátová o prachatickém azylovém domě (zdroj: ČT24)