Na D5 u Rozvadova se čelně srazily kamiony, zastavily provoz na 9 hodin

Rozvadov (Tachovsko) – Při neobvyklé čelní srážce kamionů na dálnici D5 zahynul řidič jednoho z vozidel. Druhý utrpěl těžká zranění. Dálnice ve směru na Prahu zůstala po nehodě na devět hodin uzavřena, jezdit se zase začalo až večer.

Nehoda se stala po poledni v oblasti starého dálničního hraničního přechodu u Svaté Kateřiny na 144. kilometru dálnice D5. Silničáři příhraniční dálniční úsek opravují, dopravu proto svedli do jednoho jízdního pásu – a právě to se řidiči kamionu stalo osudným. „Řidič zahraniční kamionové soupravy vjel velmi rychle do místa, kde se doprava svádí do jednoho pruhu,“ uvedla policejní mluvčí Dagmar Jiroušková. Kamion se při manévru převrátil na bok do protisměrného pruhu a čelně narazil do protijedoucího kamionu.

Následky havárie jsou velmi závažné. „Jeden řidič (podle informací ČTK ten, který jel příliš rychle a nehodu zavinil) srážku nepřežil, druhého jsme převezli na urgentní příjem do plzeňské fakultní nemocnice,“ řekla mluvčí záchranné služby Lenka Ptáčková. Podle administrátorky nemocnice je zraněný muž mimo ohrožení života.

Na místě nehody byla dálnice D5 uzavřena, řidiči projeli pouze směrem na Německo, v opačném směru museli ještě před hranicemi sjet na objízdnou trasu. Po staré silnici se jezdilo až do devíti večer, kdy se podařilo vraky kamionů odklidit.

Dálnice D5 je rozkopaná mezi 143. a 147. kilometrem. Silničáři opravují povrch jízdního pásu na Německo a také most, který přes dálnici vede. Jezdí se proto obousměrně v pásu směrem na Prahu, každý směr má k dispozici pouze jeden pruh. Omezení potrvá do poloviny října.