Liberecký kraj usiluje o větší počty učňů

Liberec – Liberecký kraj přichází s projektem, který má pomoct naplnit učňovské obory. Spočívá ve společné praktické výuce studentů středních a žáků základních škol. Projekt za 58 milionů financují evropské fondy. Skoro polovina peněz půjde na vybavení dílen.

V dílnách tráví učni většinu času. Pokud tam bude moderní vybavení, stane se učení zábavnějším. Liberecké strojní učiliště je jednou ze škol, která teď může nové pomůcky koupit, a to za evropské peníze. „Budou to soustavy přístrojů na přesné měření. Vzhledem k tomu, že nároky na přesnost a kvalitu se zvyšují, musíme to učit také naše žáky,“ uvedl ředitel SŠ strojní, stavební a dopravní Liberec Tomáš Princ.

Spolu se studenty se navíc v dílnách budou učit i osmáci a deváťáci ze základních škol. Do projektu se přihlásila většina školských zařízení v kraji, novinka se dotkne deseti tisíc žáků a studentů. Někde už připravují pro společnou výuku speciální program. Třeba v Turnově si žáci takzvaně osahají práci optika. „Budou moci sami vyrobit optické lupy, sestavit dalekohled, krasohled,“ potvrdila ředitelka SOŠ Turnov Milena Lednejová a Leoš Křeček z odboru školství Libereckého kraje doplnil: „Když si člověk něco vyzkouší, tak se toho pak tolik nebojí. Bude je to motivovat k tomu, aby si pak i vybrali technický obor na střední škole.“

Reportáž Lucie Pokorné (zdroj: ČT24)

Do projektu nejsou zapojené pouze učňovské obory, ale překvapivě také obchodní akademie a gymnázia. Ty bojují s nezájmem o studium chemie, fyziky a přírodopisu. Projekt nepřímo navazuje na učňovská stipendia. Díky nim se méně oblíbené obory začínají v posledních třech letech postupně plnit. Pavel se učí na tesaře a dostává měsíčně 500 Kč. „Věděl jsem to od kamarádů a také jsem si už o tom něco zjistil. Tento obor mě zaujal a baví mě,“ komentuje student 3. ročníku SŠ strojní, stavební a dopravní Liberec Pavel Hurych.

Vrátit řemeslům zašlou slávu ale potrvá, shodují se odborníci. Na trhu práce přitom vyučení tesaři, zedníci nebo řezníci stále chybí.