Extremisté svůj pochod zrušili, stovky policistů v Přerově zůstávají

Přerov – Ohlášený pochod extremistů Přerovem nakonec nebude. Do města se jich sjelo padesát – zhruba polovina počtu, který očekával organizátor. Pod dohledem stovek policistů proběhla čtyřicetiminutová demonstrace na náměstí TGM, potom však organizátoři akci ukončili. Původně ohlásili pochod, který měl vést i kolem romských lokalit. Ve městě proběhlo ještě jedno shromáždění ohlášené jako protest proti neonacismu, na které přišla asi stovka lidí. Podle policistů nedošlo k narušení veřejného pořádku ani k žádnému protiprávnímu jednání. V ulicích však policisté zůstanou až do večera.

Do Přerova přijelo asi 50 stoupenců radikálního uskupení Čeští lvi, organizátoři jich přitom očekávali dvojnásobek, policie možná až 300. Proto v Přerově také byl připraven odpovídající počet policistů. „Nemáme křišťálovou kouli, nemohli jsme situaci podcenit,“ bránila reakci na setkání 50 extremistů policejní mluvčí Michaela Sedláčková.

Příznivci Českých lvů po demonstraci na náměstí TGM svoji akci ukončili. Původně byl ohlášen také pochod městem dlouhý zhruba dva kilometry. K tomu však nedošlo.

  • Protest proti neonacistům v Přerově autor: Luděk Peřina, zdroj: ČTK
  • Policisté při shromáždění extremistů v Přerově autor: Luděk Peřina, zdroj: ČTK

Druhé shromáždění svolal občan Přerova jako „Protest proti neonacismu a za soužití bez násilí“. Přišlo na něj sto lidí, rovněž zhruba polovina očekávaného počtu. Shromáždění se uskutečnilo na náměstí Fr. Rasche.

Policisté v Přerově ještě hlídkují, snaží se, aby se obě skupiny demonstrantů nedostaly k sobě a dohlíží na jejich odjezd. V pohotovosti budou až do večerních hodin.