Na přepadové kontroly v Litvínově si posvítí ombudsman

Litvínov - Večerní přepadové kontroly v problémových rodinách a testování, zda jsou rodiče opilí nebo pod vlivem drog, jsou podle ombudsmana minimálně sporné. Jeho úřad proto nyní prověřuje postup strážníků a úřednic sociálně-právní ochrany dětí v Litvínově. Město si za kontrolami stojí, i když přiznává, že k určitým chybám došlo. Rodina, která na zveřejněném záznamu vystupuje, zvažuje obranu. Pomoc jí nabízí Liga lidských práv. O namátkových kontrolách informovala Česká televize v úterý.

Podle ředitelky právního oddělení Ligy lidských práv Zuzany Candiglioty jsou důvody k náhlým kontrolám ve večerních hodinách, pokud sociálku upozorní např. sousedi, že se z bytu ozývá křik nebo že je podezření na ohrožení dítěte. „Vůbec rodinu nepoučili o jejích právech, uváděli manipulativní až lživé informace, že jsou rodiče povinni se podrobit zkoušce na alkohol,“ konstatuje Candigliota. „Vzhledem k tomu, že drtivá většina lidí, která má děti, alkohol konzumuje, mohly by takto úřednice podnikat razie na kohokoli,“ dodává.

Vedoucí sociálního odboru Veronika Knoblochová se brání, že přes den rodiny nebývají k zastižení. „U toho manžela máme podezření na požívání návykových látek, to je ten agresor v rodině. Už dvakrát byl vykázán kvůli domácímu násilí,“ říká Knoblochová. Podle ní otec rodiny souhlas k testování na alkohol dal, až později ho odmítl.  

Další problém je, že úřednice rodičům vyhrožovala odebráním dětí, ačkoli neměla důkazy, že by byly jejich život nebo zdraví v ohrožení. „Samo jednání úřednic je přitom to, co vyvolalo konflikt,“ poznamenává Candigliota. V tomto případě úřad pochybení uznává. „Úřednice neměla takto reagovat, měla volit jiná slova,“ připouští Knoblochová.

Reportáž Richarda Samka (zdroj: ČT24)

Sporná je i přítomnost novináře, který celý incident natáčel. „Může tam být rozpor s povinností sociálních pracovnic zachovávat mlčenlivost. A pokud jde o zveřejnění záznamu, tak patrně došlo k zásáhu do soukromí osob,“ vysvětluje Petr Lesa z kanceláře ombudsmana. „O tom jsme nevěděli, byla dohoda, že natáčet nebude,“ reaguje Knoblochová.

K postupu strážníků při kontrole se ředitel městské policie odmítl vyjádřit s tím, že už vše řekl a že si za svými lidmi stojí.

Rodiče z videozáznamu už požádali o kopii spisu z kontrol. S úřadem se rozhodli spolupracovat, zvažují ale i právní kroky. V tom jim chtějí pomoci právníci z Ligy lidských práv.