Dexter a Kimberly, tak se jmenují tygří koťata ze Zlína

Zlín - Po sériovém vrahu Dexterovi z oblíbeného amerického seriálu pokřtila zlínská zoologická zahrada jedno z mláďat tygra ussurijského, která se narodila na konci května. Jméno tygříkovi vybral jeho kmotr, herec a dabér Saša Rašilov, jenž seriálovému zabijákovi propůjčil hlas. Druhé z tygřích koťat, samička, dostalo jméno Kimberly. Narození tygřat bylo pro zoo velkou událostí, mláďata se záhy stala návštěvnickým hitem. Ani při dnešním křtu nebylo u tygřího výběhu k hnutí. Podle zoologa Pavla Shromáždila mláďata ve Zlíně zůstanou ještě asi dva roky.

Jméno Kimberly pro tygřici vybírali dlouholetí sponzoři tygrů, pojmenování tygříka dostal na starost Rašilov. „Proběhla rodinná rada a rozhodli jsme se ho pojmenovat Dexter po hrdinovi seriálu, kterého dabuji. Podle jeho povahy se takové jméno pro tygra ideálně hodí,“ řekl Rašilov.

Mláďata byla nejdříve v chovatelském zázemí, zahrada proto nainstalovala kamery, aby je návštěvníci mohli pozorovat alespoň na obrazovce. Od září již malí tygři chodí do venkovního výběhu. „Dopoledne si v něm hrají, odpoledne prospí v zázemí a do výběhu jde jejich otec Josef. Tygříkům se podle vizuálního vzhledu daří velice dobře,“ přiblížil Shromáždil. 

Ošetřovatelé měli tygřata naposledy v rukou v jejich dvou měsících. Nyní již mláďata váží kolem 20 až 25 kilogramů. „Časy, kdy jsme si je mohli brát do ruky, jsou již pryč. Teď už by nás opravdu pořádně vyplatili. Už mají fondy na to, aby nás pěkně poškrábali a podrápali,“ popsal zoolog. Dodal, že přítomnost ošetřovatelů také nelibě nese matka tygřat, devítiletá samice Tanja, která jim dává najevo, že jejich pomoc při 'výchově' mláďat nepotřebuje. 

Tanja přišla do Zlína v roce 2004 z Čeljabinsku. S prvním partnerem Timurem se jí mláďata zplodit nepodařilo. V roce 2009 se jí ale narodila tři tygřata, jejichž otcem byl zapůjčený samec Xeron. Tygřata později zlínskou zoo opustila.

Loni v létě ale přišel z Německa nastálo dvouletý samec Josef. Rychlost, s jakou se mu povedlo stát se otcem, překvapila i ošetřovatele. Samec totiž nejprve zájem o páření příliš nejevil. 

Jeho potomky podle Shromáždila čeká stejný osud jako tygřata narozená v roce 2009. Zhruba dva roky ještě zůstanou se svou matkou, poté jim zoo najde nový domov jinde.