Šest mrtvých za dva dny. Víkend je stejně tragický jako celý pracovní týden

Praha – Počet mrtvých na českých silnicích se během dvou víkendových dnů již dostal na stejné číslo jako během předcházejících pěti dnů pracovních – v obou případech zemřelo šest lidí. Nejtragičtější víkendová nehoda se stala na Českolipsku na státní silnici mezi Doksy a Zahrádkami, kde při střetu motocyklu s osobním vozem zahynul řidič motorky a spolujezdec v autě.

Tragická nehoda se stala odpoledne na silnici I/38 u odbočky na Staré Splavy. „Řidič osobního auta odbočoval z hlavní silnice vlevo na vedlejší a nedal přednost protijedoucímu motocyklistovi,“ přiblížila policejní mluvčí Dagmar Sochorová. Při střetu zemřeli dva lidé, devětadvacetiletý motocyklista a devětasedmdesátiletá žena, která cestovala osobním autem jako spolujezdkyně. Dvaaosmdesátiletý řidič, kterého policie podezírá, že nehodu zavinil, utrpěl lehké zranění.

První nehoda, při které vyhasl lidský život, se ale stala již v noci na rychlostní silnici R35 u Hodkovic nad Mohelkou na Liberecku. Na rychlostní komunikaci se hodinu po půlnoci ocitla třicetiletá chodkyně, která se při přebíhání vozovky dostala pod auto. „Utrpěla vážná poranění hlavy a další zranění neslučitelná se životem. Záchranáři už jí nemohli pomoci,“ uvedla mluvčí záchranné služby Lenka Markovičová. Odpoledne potom zahynula řidička osobního auta, které se u Zelené Lhoty na Šumavě srazilo s autobusem. Spolujezdec v autě byl zraněn, řidič autobusu, který byl uvnitř sám, zraněn nebyl. Podle policejní mluvčí Dagmar Jirouškové se osobní auto dostalo do protisměru, kde se střetlo s autobusem.

V sobotu zahynuli při nehodách další dva lidé. Po poledni zahynul při čelní srážce dvou kamionů na rozkopaném úseku dálnice D5 u Rozvadova řidič jednoho z vozidel, druhý skončil s těžkými zraněními v nemocnici. V sobotu dopoledne zemřel také motorkář, který havaroval v Rožmitále pod Třemšínem, když zavadil o obrubník.

Podmračený zářijový víkend je podstatně tragičtější než ten minulý, který propršel, i než dny na přelomu srpna a září, kdy se lidé vraceli s prázdnin. Naopak před dvěma týdny byla situace na silnicích podobně tragická jako nyní, rovněž zemřelo šest lidí.