U jezera Milada se rozdávala trička

Chabařovice (Ústecko) – Lidé z Ústecka se dnes poprvé mohli projít kolem nového jezera Milada. Vodní plocha, která vznikla na místě bývalého dolu u Chabařovic, je velikostí srovnatelná s Máchovým jezerem. Rekultivace za dvě miliardy korun by měla být hotová za dva roky. Starostové z měst a obcí kolem Milady ale dosáhli toho, že část území u vody bude pro veřejnost přístupná už teď.

Zvědavcům, kteří chtěli vidět, jak Milada vypadá, by se ještě včera výlet k jezeru pěkně prodražil. Hrozila jim pokuta až 15 tisíc korun. Ten, kdo se však k vodě vydal dnes, dostal naopak navíc tričko na cestu. „Vymezili jsme v této chvíli část území, kam se chodit může. Snažíme se jezero postupně zpřístupnit,“ uvedl ředitel společnosti Palivový kombinát Ústí nad Labem Petr Lenc a starostka Trmic Jana Oubrechtová (nez.) doplnila: „My jsme rádi, že jsme se s Palivovým kombinátem dohodli, protože lidé jsou zvědaví, jak jezero vypadá.“

Reportáž Jana Stuchlíka (zdroj: ČT24)

Spokojený je i starosta Chabařovic Josef  Kusebauch (nez.): „Hlavně jsme se domluvili, že to pojmeme jako naučnou stezku.“ A také návštěvníci si pochvalují: „Krásné, líbí se mi to. Neuměla jsem si to představit, takže jsem ráda, že to vidím. Už aby to bylo hotové celé.“

Jezero Milada
Zdroj: ČT24

Po dokončení by ale jezero nemělo být jen pro rekreanty, cyklisty nebo rybáře. Pokud se totiž má do krajiny, kterou zničila těžba uhlí, vrátit život, měli by tam podle zkušeností ze světa znovu bydlet lidé. „Pěkná technická rekultivace nestačí,“ potvrdil architekt Jaromír Veselý. První domky u jezera by podle starosty Chabařovic mohly stát už za pět let.

Má-li tato předpověď vyjít, musí ale nejdřív zasáhnout stát a odepsat zásoby uhlí kolem jezera. Kvůli nim se tam zatím stavět nesmí.