Boleslavské letecké muzeum se kvůli sankcím prodraží o miliony

Praha - Kontroverzní výstavba leteckého muzea v Mladé Boleslavi za 150 milionů korun se prodraží o dalších téměř 20 milionů. Jedná se o sankční úroky dodavateli kvůli zpoždění plateb. Celý problém vznikl v důsledku toho, že Středočeský kraj nezískal na výstavbu evropské dotace, se kterými počítal. Na dofinancování teď nemá vlastní peníze a banky kraji půjčit nechtějí. Problém proto bude řešit odloženými splátkami až do roku 2015. Opozice to kritizuje.

„Jednali jsme o možnosti prodeje toho objektu s různými zájemci, bohužel z toho prodeje nakonec sešlo. Nakonec i politické vedení kraje napříč radou se rozhodlo muzeum zachovat. Celé to jednání bohužel zabralo určitý čas,“ řekl hejtmanův radní pro finance Jiří Peřina (ČSSD).

Hejtmanství za stavbu zaplatí prostřednictvím odloženého financování. Podle Peřiny dodavatel postoupí se souhlasem kraje pohledávku bance. Hejtmanství jí k 30. září 2015 splatí za 139 milionů korun, které dodavateli ještě dluží. Tato částka zahrnuje i sankční úrok. „Žádné další náklady placeny nebudou,“ dodal. Podle hejtmanova náměstka Miloše Petery (ČSSD) se jedná i o možnosti, že by provoz muzea hradilo Národní technické muzeum.

Přestože kraj nedostal na projekt muzea evropskou dotaci, začal jej stavět. „Každý žadatel může poté, co předloží žádost, zahájit realizaci stavby. Samozřejmě s tím rizikem, že v případě, že neuspěje, náklady jdou na jeho vrub,“ vysvětlil dříve ředitel středočeského ROP Tomáš Novotný. Případ vyšetřovala i policie. Nakonec ale kauzu odložila. Podle opoziční ODS jednalo vedení kraje špatně. „Kdyby se to řešilo před půlrokem, tak by nenabíhaly úroky a nejsme na 20 milionech,“ tvrdí zastupitel za ODS Raduan Nwelati. Kvůli finančním problémům opozice chce, aby vznikla nová pracovní skupina, která přijde s návrhem, jak zadluženost kraje řešit.

Expozice by měla zahrnovat 30 historických letadel ze sbírek mladoboleslavského Nadačního fondu Metoda Vlacha, soukromých majitelů i Národního technického muzea a Leteckého muzea Kbely. Nefunkční exponáty budou zavěšeny ve výstavním hangáru, na podlaze budou letadla k dispozici zájemcům o lety. Lidé si budou moci vyzkoušet i trojrozměrný trenažér v podobě kokpitu stíhačky z první světové války, nebo zažít imitaci seskoku z letadla, kdy budou v popruzích vystaveni větru a pod nimi poběží projekce přibližující se země. V šachtě dvacetimetrové vyhlídkové věže pak na speciálním navijáku bude možné podstoupit skutečný seskok. Pro děti muzeum chystá i modelářskou dílnu.

Muzeum letectví v Mladé Boleslavi se městu prodraží (zdroj: ČT24)
Vydáno pod