Pokuty pro příjemce dotací z ROP Severozápad sahají k půl miliardě

Praha - Téměř půl miliardy mají na pokutách zaplatit příjemci evropských dotací na severozápadě Čech. Úředníci dotačního programu zjistili porušení pravidel v desítkách projektů. Obvykle se jedná o administrativní chyby, které ale příjemce mohou stát miliony.

„Věci, které se v minulosti považovaly za běžné a normální, se bohužel posuzují jako problematické,“ uvedl Petr Navrátil (ČSSD), předseda Regionální rady ROP Severozápad. Zatímco v roce 2011 chtěl dotační úřad po příjemcích zpět 15 milionů, o rok později už to bylo 430 milionů. Kontroly se zpřísnily poté, co byl program po skandálech pozastaven a projekty přijeli zkontrolovat úředníci z Bruselu. „Není tam kompatibilita našeho zákona o zadávání veřejných zakázek s názorem evropské komise,“ dodal Navrátil.

Letos udělili úředníci na dvacet pokut a chystají další – přesnou výši zatím neznají. A pokuty se zřejmě budou týkat i ústeckého magistrátu, dotační úředníci budou chtít část peněz zpět u čtyř projektů. Mezi nimi má být i osmdesátimilionový projekt na zbourání starého obchodního centra. „Požadavek na finanční opravy jsme doposud neobdrželi, ale jakmile ho obdržíme, okamžitě se odvoláme,“ uvedla Romana Macová, mluvčí Ústí nad Labem.

Nejvyšší pokutu 135 milionů dostala Krajská zdravotní za chybu v nákupu lékařských přístrojů. Kvůli soudním sporům ale úřad zatím peníze nepožaduje. Vrácení téměř 20milionové dotace na nové náměstí hrozí kvůli údajným pochybením ve výběrovém řízení třeba i České Kamenici.

FÚ požaduje po Českém Krumlovu vrácení 37milionové dotace

Několikamilionové dotace, tentokrát ty „neevropské“, bude muset pravděpodobně vracet i Český Krumlov. Kromě toho mu hrozí i milionové sankce. Kontroloři finančního úřadu zjistili, že radnice před sedmi lety pochybila při rekonstrukci Tovární ulice. Zjistili, že chybí 20 metrů plotu a je tam i méně lamp. Podle současných i bývalých radních jde ale jen o menší prohřešky a s vracením celé dotace nesouhlasí.

Pokud město s odvoláním neuspěje, bude muset zaplatit dohromady 75 milionů, což jeho rozvoj paralyzuje minimálně na další volební období. Za chyby radnice zřejmě nikoho nepotrestá. Nikdo z úředníků, kteří o projektu rozhodovali, už totiž na radnici nepracuje.