Přibývá měst, kde policii nahrazují bezpečnostní agentury

Mimoň - Vyplatí se mít městskou policii, nebo je výhodnější nechat na pořádek dohlížet bezpečnostní agenturu? Otázka, kterou řeší radnice některých českých měst. Zrušení služebny chystala například Mimoň na Českolipsku. Její vedení se domnívá, že bezpečnostní agentura zvládne dohled lépe, levněji a efektivněji. Návrh zatím neprošel, obcí a měst, které městskou policii nahrazují, ale v posledních letech přibývá.

V Mimoni se na služebně střídá šest strážníků, roční provoz městské policie město vyjde na necelé tři miliony korun. Agentura by si podle odhadu radnice vzala ani ne polovinu a odpadla by i další komplikace – jak zajistit služby například při dovolených.

Městská policie upozorňuje na omezené pravomoci bezpečnostních agentur

Podle radnice strážníci nestíhají a navíc zlenivěli. Vedení městské policie ale tvrdí, že se počet přestupků daří snižovat, a upozorňuje, že pravomoci agenturních pracovníků by byly ve srovnání se strážníky výrazně nižší. „Pracovník agentury toho přestupce nemůže vyzvat ani k prokázání totožnosti,“ říká René Nesvadba, velitel Městské policie v Mimoni.

V Mimoni zatím žádný ze strážníků o práci nepřijde. Návrh vedení města u zastupitelů podporu těsně nezískal. Obcí a měst, kde na pořádek místo strážníků dohlíží agentura, ale v Česku přibývá. Najali si ji například v Náměšti nad Oslavou, Bělé pod Bezdězem nebo v Terezíně. Není vyloučeno, že se i vedení Mimoně návrh na zrušení městské policie brzy pokusí prosadit znovu.

Nahradí strážníky postupně bezpečnostní agentury? (zdroj: ČT24)