Projekt stanice záchranky na Modravě zkomplikoval spor o kabel

Modrava - Kvůli dlouhým dojezdovým časům sanitek na Šumavu chtělo vedení Modravy zbourat bývalý obecní úřad a postavit místo něj sídlo pro záchranku. Plány ale zablokoval spor s telefonním operátorem. Modrava se kvůli zdržení prací bude muset řídit novelou zákona o veřejných zakázkách a výstavba nové stanice se tak zdrží o měsíce.

Ještě před několika dny vedl ze štítu bývalého úřadu přívodní kabel k telefonní budce. Kvůli tomu nemohla obec zahájit demolici objektu v plánovaném termínu. „My jsme dostali původně žádost na zrušení přípojky k telefonní budce. Doporučili jsme pracovníkům obecního úřadu, aby podali správnou žádost, a to o překládku telefonního kabelu,“ uvedl Hany Farghali, mluvčí Telefónica Czech Republic.

To ale vedení Modravy odmítá s tím, že operátora o řešení problému od června už několikrát žádalo. Ten zareagoval až nyní. Spor ale projekt značně zkomplikoval. Kvůli chystané novele o veřejných zakázkách bude muset obec vypsat výběrové řízení, to zdrží stavbu minimálně o tři měsíce. Novou stanici záchranné služby za necelé tři miliony měla stavět obec už letos a mimo režim zákona o veřejných zakázkách.

Lékařská pomoc má vzniknout na Modravě hlavně kvůli tomu, že dojezdy sanitek nesplňují dvacetiminutový vládní limit. Sídlo záchranné služby chtěla obec otevírat s novou letní sezonou, kdy je na Šumavě nejvíc turistů. Teď počítá s dostavbou nejdřív na podzim příštího roku.

Sídlo záchranky zkomplikoval spor s telefonním operátorem (zdroj: ČT24)