„Platit musí viníci.“ Ústečané chtějí referendum kvůli ROP Severozápad

Ústí nad Labem - Referendum kvůli Regionálnímu operačnímu programu Severozápad (ROP SZ) s názvem Platit musí viníci chtějí vyvolat obyvatelé Ústeckého kraje. Přípravný výbor zahájil sběr podpisů, potřebuje jich 40 tisíc. Cílem těchto snah je, aby škody vzniklé v souvislosti s rozdělováním evropských peněz prostřednictvím ROP SZ platili výhradně ti, kteří je způsobili. Pokud se referendum podaří prosadit, bude to první krajské referendum v České republice. Vedení ROP SZ odmítlo převést více než tři miliardy z evropských fondů, které nestihne vyčerpat, na operační programy v ostatních částech republiky.

Iniciátor referenda, volební lídr KDU-ČSL v Ústeckém kraji Leo Steiner, uvedl, že podle zákona o referendu je nejprve nutné prostřednictvím podpisové akce získat podporu šesti procent voličů s trvalým bydlištěm v kraji. Podle červnových statistických údajů tu žije více než 826 000 lidí. „V tuto chvíli to vypadá, že bude nutné sebrat minimálně 40 000 podpisů,“ řekl. 

Podpisy pak budou předloženy krajskému zastupitelstvu. To může v zákonné lhůtě referendum vyhlásit nebo začít ve věci samo konat, nebo referendum nevyhlásí a o jeho konání pak bude rozhodovat soud.

Steiner plánuje, že by se referendum mohlo konat příští rok v termínu komunálních voleb. „Sběr podpisů by měl vyvrcholit v dubnu, maximálně v květnu příštího roku,“ dodal. Podotkl, že jde o otevřenou aktivitu. Podílí se na ní například občanské sdružení Oživení, které se zabývá problematikou korupce a střetu zájmů ve veřejné správě, ale také Jan Čižinský, zmocněnec přípravného výboru referenda, které se konalo v Praze 7 kvůli koupi radnice.

Podle Steinera se celkové škody v ROP Severozápad budou pohybovat řádu několika miliard korun. Jen korekce, kterou kvůli pochybením žádala zaplatit Evropská komise, činí asi 2,6 miliardy korun. Ústecký kraj z této sumy zaplatí skoro 600 milionů, půjčí mu na to stát.

Středočeský kraj z ROP SZ půl miliardy nedostane

Půl miliardy korun na opravu silnic a výstavbu mateřských škol, které měl Středočeský kraj slíbené ze zablokovaného ROP SZ, nakonec nedostane. Krajský úřad musel zrušit všechny už vypsané výzvy. Vedení Severozápadu nevyslyšelo doporučení vlády a ministerstva pro místní rozvoj, aby peníze, které není schopno samo včas vyčerpat, převedlo na ostatní regionální operační programy. Celkově mělo jít o více než tři miliardy korun.