Ve Frenštátě mění plyn za elektřinu, ČEZ jim promine poplatek

Frenštát pod Radhoštěm - Obyvatelé výbuchem zničeného domu ve Frenštátě pod Radhoštěm už doma plyn nechtějí, plynové spotřebiče se rozhodli vyměnit za elektrické. Nadace ČEZ jim předběžně slíbila, že jim promine poplatek 8,5 tisíce korun za nový jistič. Před pár dny ale dostali zamítavou odpověď. Nadace obrátila až po nátáčení České televize - poplatek za ně nakonec uhradí.

Tragédii z února mají Frenštátští stále v živé paměti, většina nájemníků z poničeného domu už plyn doma nechce. „Elektřiny se člověk tolik nebojí jako plynu,“ konstatuje jedna z obyvatelek domu Alena Albrechtová. Stejně jako její sousedé teď mění plynový sporák za elektrický.

Nový sporák s varnou deskou ale musí mít i nové jističe. ČEZ za ně momentálně účtuje 8 500 korun. Rekonstrukci bytů, které výbuch zničil i v sousedních vchodech, si lidé platí hlavně z vlastních peněz. Na doporučení dodavatele proto požádali Nadaci ČEZ o prominutí poplatku. „V telefonickém rozhovoru nám řekli: požádejte si, na 90 procent vám dar z nadace, který pokryje náklady na poplatky, bude poskytnut,“ říká předseda společenství vlastníků Petr Albrecht. Čekalo ho ale překvapení - žádost byla bez jakéhokoli vysvětlení zamítnuta.

Česká televize požádala představitele Nadace ČEZ o vysvětlení, proč lidem z Frenštátu poplatek neprominou. Již za několik hodin se Petr Albrecht dozvěděl, že jejich žádosti nadace vyhoví. „Uvědomujeme si, v jaké situaci se tito lidé nacházejí, a chceme jim takto pomoci. Proto jsme se rozhodli celou věc přehodnotit a žádost schválíme v plné výši,“ informoval mluvčí nadace Jaroslav František Jurča.

Výbuch ze 17. února srovnal se zemí šest bytů, třináct jich poničil natolik, že je jejich majitelé museli byty kompletně zrekonstruovat. Stavebníci dům definitivně opustí až před Vánocemi.

Lidé ve Frenštátě vymění plyn za elektřinu (zdroj: ČT24)