K opravě Jakobínky restaurátoři využívají i Da Vinciho skici

Rožmberk nad Vltavou - Rekonstrukce historické rožmberské věže Jakobínky začíná jako za dávných časů. Památkáři postupují v duchu středověkých projektů - postaví i dřevěný jeřáb podle Da Vinciho skici. Rozpadající se věž získali před dvěma roky. Desítky let předtím se k věži nikdo nehlásil. Záchrana se rozpohybovala poté, co na stav památky upozornila ČT.

V lese nad Rožmberkem začínají dřevorubci kácet stromy pro budoucí středověké lešení. Nepoužívají pily, jen sekery. 120 let staré stromy získali stavitelé od radnice za symbolickou cenu. Celkem jich podle Petra Růžíčky, tesaře a spoluautora projektu, pokácí asi 800 stromů. Kmeny k Jakobínce po tříkilometrové stezce přibližují koně. Kolem popraskané přilbice věže tesaři postaví dokonce repliku středověkého jeřábu. „Inspirovali jsme se jeřábem, který využívali Italové ke stavbě florentského chrámu,“ uvedl Petr Pavelec, ředitel Národního památkového ústavu v Č. Budějovicích.

Vnitřek 37 metrů vysoké věže byl uzavřený desítky let. Schodiště se místy propadá, na prknech v patrech jsou stále zřetelné značky z opravy v 18. století. V asi 5metrové výšce se ještě nachází původní vchod. „Byla tady lávka, která ji spojovala s hradem,“ říká Andrea Čekanová, kastelánka Rožmberku. Oprava Jakobínky si vyžádá kolem 8 milionů korun. Podílet se na ní budou vedle restaurátorů i kováři z okolí. První návštěvníci dovnitř zamíří za 5 let - tak dlouho potrvá rekonstrukce věže.

Kvůli složitým majetkoprávním vztahům byla Jakobínka, která je součástí horního hradu Rožmberka, na seznamu ohrožených památek. Od loňského roku je v majetku NPÚ, který připravil projekt její záchrany. Hrad Rožmberk pochází z poloviny 13. století a patří mezi nejstarší hrady Vítkovců, předchůdců jednoho z nejvýznamnějších českých šlechtických rodů - Rožmberků. Jde o komplex původně dvou rožmberských hradů. Dolní hrad byl několikrát modernizován, poslední majitelé - rod Buquoyů - jej přeměnili v romantické muzeum přístupné veřejnosti.

Oprava věže Jakobínky (zdroj: ČT24)