Trolejbusy mají v Mariánských Lázních namále, město utlumí jejich provoz

Mariánské Lázně – Možná poslední léta provozu mají před sebou mariánskolázeňské trolejbusy. Město chce ušetřit na údržbě jejich tratí, bude proto do roku 2017 postupně omezovat provoz. Potom buď zůstane zachována jedna linka, nebo se Mariánské Lázně připojí k městům, která se drážní městské dopravy zbavila. Podle místostarosty Petra Horkého (ČSSD) se postupné kroky budou ještě upřesňovat.

Budoucností mariánskolázeňské MHD budou autobusy, a to ve velké míře nízkokapacitní, rozhodli na svém posledním jednání městští zastupitelé. Schválili návrh na postupný útlum trolejbusové dopravy do roku 2017. „Budou se postupně utlumovat investice a údržba trolejových vedení. Jestli úplně zmizí trolejbusy, ještě není rozhodnuto, možná některá linka zůstane,“ řekl místostarosta Petr Horký.

Rada podložila svůj návrh na omezení trolejbusů úsporami, které utlumení provozu přinese – již příští rok zaplatí radnice za MHD 10 milionů místo současných 12,3 milionu. Je přitom přesvědčena, že nepůjde o zhoršení služby občanům, trolejbusy prý už nejsou potřeba, naopak vozy často jezdí téměř prázdné. „Pryč jsou doby, kdy vlaky přivezly na nádraží stovky odborářů a trolejbusy je rozvážely po městě. Z města zmizely dvě vojenské posádky. To, co je navíc, se musí osekat,“ řekl starosta Zdeněk Král (ODS). Rozšířený provoz autobusů podle něj město významně neznečistí. „Emisní limity dnešních autobusů jsou už takové, že to není velký rozdíl,“ upozornil starosta.

Konec trolejbusů v Mariánských Lázních (zdroj: ČT24)

Mariánskolázeňský trolejbusový provoz patří mezi třináctku takových v Česku. Pokud za čtyři roky jezdit přestanou, bude to první zrušená trolejbusová síť od roku 1973, kdy skončil provoz trolejbusů v Děčíně. O konci trolejbusů se v Mariánských Lázních spekulovalo již před deseti lety, kdy zestárl vozový park. Nakonec však radnice sehnala peníze na jeho obměnu, městské trolejbusy tak dnes paradoxně patří k těm mladším, jezdí zde především vozy typu Škoda 24Tr vyrobené po roce 2004 a dva sice starší, ale rekonstruované trolejbusy. Trolejbusy jezdí Mariánskými Lázněmi od roku 1952, kdy – rovněž z úsporných důvodů – nahradily dosavadní tramvajový provoz. Tramvaje ve městě jezdily mezi lety 1902 a 1952. Zatímco však tramvajová trať vedla pouze z nádraží do lázeňské oblasti, trolejbusy pokrývají většinu výkonů MHD v celém městě a zajíždějí i do sousedních obcí.