Nová D3 chrlí stovky kamionů, v okolí se rozpadají domy

Kardašova Řečice (Jindřichohradecko) – Otevření úseku dálnice D3 mezi Táborem a Veselím nad Lužnicí otřáslo dopravou v jižních Čechách. Rychlejší a přímější trasa ukousla z jízdní doby zhruba polovinu, trvá teď sotva čtvrt hodiny místo necelé půl hodiny po staré silnici. Nově tudy vede i nejkratší trasa například z Prahy do Jindřichova Hradce, kam se dříve jezdilo přes Humpolec a Pelhřimov. Nečekaný dopravní nápor ale proto zažívají obyvatelé obcí, jako je Kardašova Řečice. Obyvatelé žádají o rychlou stavbu obchvatu – ten ovšem Ředitelství silnic a dálnic ze svých plánů již před sedmi lety vyškrtlo. Teď jim kvůli kamionům hrozí i žaloba.

Kardašova Řečice sice leží na státní silnici I/23, ta ale nikdy nepatřila k nejvytíženějším tahům – vede od Veselí nad Lužnicí k Jindřichovu Hradci. Teď po ní ale proudí jedno auto za druhým, včetně kamionů – těch městem projíždí až 400 za hodinu. Ve městě je to poznat na první pohled – například dům Blanky Johnové má po 83 letech, které v něm strávila, popraskané zdi. Podobné je to i s dalšími řečickými domy. Opravy přijdou na desetitisíce korun.

Obyvatelům nechce nikdo pomoci. Blanka Johnová neuspěla, když žádala o příspěvek na opravu státní silničáře, kteří komunikaci spravují – a nedokáží zajistit, aby kamiony alespoň zpomalily. „Nikdo to nezaplatil,“ podotkla majitelka poškozeného domu. Podle místních silničáři nedají mnoho ani opravám vozovky. „Byla už několikrát probořená. Vždycky to opraví jen jako,“ podotkla obyvatelka města Marie Brožová.

Lidé z Kardašovy Řečice dnes na malém náměstí uspořádali protestní shromáždění. Vytvořili na něm sdružení a sepsali petici za stavbu obchvatu. S ním kdysi ŘSD počítalo, ale již před sedmi lety ho z plánů vyškrtlo. „Finišovalo se na dálnici D3. Od té doby se v přípravě nepokračuje,“ přiznal ředitel jihočeské pobočky ŘSD Miloslav Ouředník.

Kardašořečičtí se příští týden sejdou s právníkem. Chtěli by totiž podat hromadnou žalobu, kterou kamionovou dopravu městem zastaví.

Aleš Hazuka o provozu v Kardašově Řečici (zdroj: ČT24)