Říčanská dětská léčebna spěje k zániku

Říčany – Jen pět pacientů a s nimi hrozba insolvence zůstává dnes v Olivově dětské léčebně v Říčanech u Prahy. Hrozí, že její provoz brzy skončí. Nové vedení léčebny tvrdí, že za téměř čtyřmilionový dluh může bývalá ředitelka. Ona sama manažerská pochybení odmítá a s léčebnou se bude soudit.

Říčanskou dětskou léčebnou zmítají hned dva problémy – dluhy, kvůli kterým je na obzoru bankrot, a spory s bývalou ředitelkou. Jedno s druhým souvisí. Nová ředitelka Darina Rössl, která je ve funkci tři měsíce, si nechala zpracovat audit, podle kterého léčebna dluží jen za spotřebovanou energii téměř milion. „Našla jsem řadu manažerských pochybení a neutěšenou finanční situaci. Podle mě se manažer nechová tak, aby si vzal úvěr a zaplatil platy zaměstnanců,“ shrnula ředitelka Rössl.

Bývalá ředitelka Zdeňka Provazníková ale tvrdí, že měla dohodnutý nový projekt, který měl přinést zisk. „Správní rada mi dala důvěru, ať ho realizuji,“ uvedla. Výpověď prý dostala nečekaně, a to v období roku, kdy je léčebna ztrátová vždy. Podle ředitele Olivovy nadace, která je zřizovatelem ozdravovny, si však dobře nevede ani nový management.

Více než stoleté Olivově dětské léčebně hrozí insolvence, přiznává nová ředitelka – odvrátit ji nedokáže ani Olivova nadace, ani vlastník budov, město Praha. „Peníze nám momentálně vystačí na dva měsíce,“ poukázala ředitelka Rössl. Aby se léčebna bez problémů uživila, potřebuje, aby přijelo alespoň 50 dětí. Teď jich však je jen pět.

Lucie Rosí o říčanské ozdravovně (zdroj: ČT24)