Vraky z ulic postupně mizí, v Praze dokonce zdarma

Praha - Nedostatek parkovacích míst ve městech zhoršuje vysoký počet vraků. Jenom za letošní rok bylo v Praze přijato 1 931 oznámení na odstavené vozidlo, z toho 754 bylo vyhodnoceno jako vrak. Dobrou zprávou ale je, že vraků rok od roku ubývá, i to, že třeba v Praze vraky likviduje soukromá firma a odtah a ekologická likvidace vraku tak nestojí město ani majitele automobilu ani korunu.

Vrak, který překáží v ulici nebo na parkovišti, může kdokoli nahlásit na obecním úřadě. Kromě toho například v Praze vraky aktivně vyhledávají jak policisté, tak i městští technici. „Technici pak vyhodnocují, zda jsou vozidla nezpůsobilá k provozu na pozemních komunikacích,“ vysvětlila mluvčí Správy služeb hlavního města Prahy Petra Janatová. Úřad pak podle poznávací značky vyhledá majitele vozu, kterého vyzve k odstranění vozidla. Ten má podle zákona dva měsíce na to, aby zareagoval, poté se likvidace vozu ujme úřad.

Pokud ve svém okolí narazíte na autovrak, můžete o něm buď informovat místní policejní oddělení, anebo přímo Správu služeb hlavního města Prahy na čísle 267 002 160 anebo mailem na vraky@sshmp.cz.

V Praze likvidace vraku nestojí město ani majitele ani korunu

Ceny za odtah a likvidaci vraku jsou v různých městech různé: v Havlíčkově Brodě vymáhají po majiteli vraku 1 000 Kč, v Plzni se cena za odtah a likvidaci vraku pohybuje kolem 2 000 korun, v Mladé Boleslavi zaplatí majitel auta asi dva a půl tisíce korun. Ale například v Benešově si společnost, která zprostředkovává odtah a ekologickou likvidaci vozidel, neúčtuje vůbec nic. Zdarma je odtah a likvidace vozidla i v Praze. „Po majiteli vraku nic nevyžadujeme,“ potvrdila Janatová. Zároveň likvidace, kterou provádí soukromá firma, nic nestojí ani městskou kasu.

Autovrak, který jeho majitel z vozovky neodklidí, putuje na vrakoviště prostřednictvím firmy Autopark, která vraky pro Prahu likviduje. Pokud ale nějaký vrak vlastníte, nemusíte čekat, než zakročí město, firem, které vraky ekologicky likvidují zcela zdarma, je několik. Například na stránkách www.likvidacevozidel.eu nabízejí jak likvidaci a odtah vozidla, tak doručení dokladů o ekologické likvidaci vozidla na území hlavního města Prahy zcela zdarma.

Rozhovor s Petrou Janatovou (zdroj: ČT24)

Česko, pojízdné autovrakoviště Evropy

Po českých silnicích se prohánějí stále starší auta. Jejich průměrné stáří za letošní půlrok přesáhlo hranici 14 let, průměrné stáří vozu v Evropské unii je o sedm let nižší. V tuzemsku je přes 4,7 milionu registrovaných vozů a téměř 35 procent jich je starších 15 let.

Jenže obecně platí, že čím starší, tím nebezpečnější. A to jak pro posádku, tak pro okolí. Provozem starších vozidel, zejména bez katalyzátoru, zatěžujeme prostředí nebo ovzduší dvakrát více, než je evropský průměr. Auta starší šesti let navíc způsobila polovinu nehod, přitom ve vozidlech starších deseti let zemřelo o třetinu více lidí.