D1 bude v noci na neděli opět zcela uzavřena, letos naposled

Loket (Benešovsko) – Další úplná uzavírka čeká v noci ze soboty na neděli dálnici D1 v úseku Loket–Hořice. Tentokrát se bude nad autostrádou stavět nový most namísto jednoho zbouraného při předchozí uzavírce. Omezení bude mít menší rozsah, půjde o čtyři devadesátiminutové výluky, v mezidobí bude možné po dálnici projet. Od sobotního dopoledne se navíc bude v okolí budoucího mostu jezdit obousměrně v jednom jízdním pásu, každý směr bude mít k dispozici pouze jeden pruh.

Nový most vznikne v noci na neděli nad 71. kilometrem dálnice D1. Od osmi hodin večer do osmi hodin ráno proto bude dálnice uzavírána, nebude však uzavřena nepřetržitě, omezení nastane během noci celkem čtyřikrát. „Provoz na dálnici bude uzavřen maximálně na hodinu a půl. Mezi jednotlivými uzavírkami pak budou přibližně stejné pauzy, kdy bude dálnice průjezdná, abychom řidiče omezili co nejméně,“ nastínil ministr dopravy v demisi Zdeněk Žák.

Na řidiče osobních aut, kteří ke středočeskému Loktu či vysočinským Hořicím přijedou v době uzavírky, čeká výlet po vysočinských silnicích druhé třídy. Ve směru na Brno budou muset sjet od Lokte na Čechtice a dále na Pelhřimov, na dálnici najedou až u Humpolce. Ve směru na Prahu povede objížďka přes Ledeč nad Sázavou, sjíždět se rovněž bude už u Koberovic. Kamiony, které minule musely uzavřený úsek objíždět po státních silnicích přes jižní Čechy, tentokrát budou na dálnici čekat na její otevření.

Od sobotních deseti hodin do nedělních deseti bude na 71. kilometru, kde most vznikne, navíc také půlkilometrová uzavírka jednoho jízdního pásu. Bude se proto jezdit obousměrně ve druhém, a to v režimu pouze 1+1 jízdní pruh. Řidiči, kteří v sobotu dopoledne na dálnici vyrazí, by proto měli spěchat, aby se vyhnuli komplikacím.

Ministerstvo dopravy ubezpečilo, že se tentokrát práce neprotáhnou. „V případě, že dojde ke komplikacím v přepravě nosníků na místo stavby, tj. nebudou dodány včas, stavba bude přerušena, nosníky nebudou montovány a budou dočasně uloženy mimo dálnici,“ upozornil mluvčí ministerstva. Úplná uzavírka by to měla být letos na D1 poslední.

Od zahájení modernizace letos v květnu byly na dálnici D1 už tři úplné uzavírky. Při nich se vždy bouraly mosty. Naposled bylo omezení v polovině srpna mezi Šternovem a Psáři. Práce se tehdy výrazně protáhly, měly skončit v deset dopoledne, nakonec se po dálnici jezdilo až od půl jedné. V úseku Loket–Hořice se mosty bouraly na počátku července, současně byla uzavřena i část dálnice mezi Lhotkou a Velkou Bíteší. Omezení u Hořic se tehdy protáhlo o šest hodin – místo v deset dopoledne se začalo jezdit až před čtvrtou odpoledne.

Lucie Rosí o plánované uzavírce (zdroj: ČT24)