D1 čeká uzavírka mezi Loktem a Hořicemi, letos poslední

Loket (Benešovsko) – Další úplná uzavírka začne večer na dálnici D1 v úseku Loket–Hořice. Tentokrát se bude nad autostrádou stavět nový most namísto jednoho zbouraného při předchozí uzavírce. Omezení bude mít menší rozsah než při předchozích demolicích, půjde o čtyři devadesátiminutové výluky, v mezidobí bude možné po dálnici projet. Omezení ovšem čeká na řidiče již od deseti hodin, v okolí budoucího mostu se bude jezdit obousměrně v jednom jízdním pásu, každý směr bude mít k dispozici pouze jeden pruh.

První omezení nastane na dálnici D1 v 10:00, kdy se mezi 71,1. a 71,7. kilometrem jezdit každým směrem jen v jednom jízdním pruhu. „Nejvyšší dovolená rychlost v místě průjezdu podél staveniště bude omezena na 40 km/h,“ upozornil mluvčí Ředitelství silnic a dálnic Jan Studecký.

V noci od 20:00 potom začne nad 71. dálničním kilometrem vznikat nový most. Dálnice bude uzavírána, nebude však uzavřena nepřetržitě, omezení nastane během noci celkem čtyřikrát. „Provoz na dálnici bude uzavřen maximálně na hodinu a půl. Mezi jednotlivými uzavírkami pak budou přibližně stejné pauzy, kdy bude dálnice průjezdná, abychom řidiče omezili co nejméně,“ nastínil ministr dopravy v demisi Zdeněk Žák.

Na řidiče osobních aut, kteří ke středočeskému Loktu či vysočinským Hořicím přijedou v době uzavírky, čeká výlet po vysočinských silnicích druhé, částečně i první třídy. Ve směru na Brno budou muset sjet od Lokte na Čechtice, odtud až na Pelhřimov a na dálnici najedou až u Humpolce. Ve směru na Prahu povede objížďka přes Ledeč nad Sázavou, sjíždět se bude u Koberovic. Kamiony, které minule musely uzavřený úsek objíždět po státních silnicích přes jižní Čechy, tentokrát budou na dálnici čekat na její otevření. Kamiony budou muset ve frontách stát a nesjíždět z dálnice.

Oficiální objízdné trasy pro osobní auta

směr Brno:

  • exit 66 Loket – silnice II/150 – Čechtice – silnice II/112 – Pelhřimov – silnice I/34 – exit 90 Humpolec

směr Praha:

  • exit 81 Koberovice – silnice II/130 – Ledeč nad Sázavou – silnice II/150 – exit 66 Loket

Série nočních uzavírek skončí v neděli v 8:00, provoz v režimu 1+1 pruh potrvá do 10:00. Ministerstvo dopravy ubezpečilo, že se tentokrát práce neprotáhnou. „V případě, že dojde ke komplikacím v přepravě nosníků na místo stavby, tj. nebudou dodány včas, stavba bude přerušena, nosníky nebudou montovány a budou dočasně uloženy mimo dálnici,“ upozornil mluvčí ministerstva. Úplná uzavírka by měla být letos na D1 poslední.

Od zahájení modernizace letos v květnu byly na dálnici D1 už tři úplné uzavírky. Při nich se vždy bouraly mosty. Naposled bylo omezení v polovině srpna mezi Šternovem a Psáři. Práce se tehdy výrazně protáhly, měly skončit v deset dopoledne, nakonec se po dálnici jezdilo až od půl jedné. V úseku Loket–Hořice se mosty bouraly na počátku července, současně byla uzavřena i část dálnice mezi Lhotkou a Velkou Bíteší. Omezení u Hořic se tehdy protáhlo o šest hodin – místo v deset dopoledne se začalo jezdit až před čtvrtou odpoledne.

Uzavírky na D1 (zdroj: ČT24)