Humpolecká léčebna proplácela falešné faktury, město podá trestní oznámení

Humpolec (Pelhřimovsko) – Bývalé vedení humpolecké plicní léčebny se musí bránit podezření, že manipulovalo s hospodářskými výsledky zařízení. Radnice chystá trestní oznámení, někdo z bývalých manažerů podle ní vypisoval fiktivní faktury a léčebnu navíc zatížil velkými dluhy. Někdejší ředitel ale tvrdí, že léčebnu nepoškodil, věří, že tak nečinili ani jeho podřízení.

Nadstandardní, přitom však sporné odměny pro zaměstnance, neplatné faktury a chybné účetnictví zůstalo podle humpolecké radnice po bývalém vedení v léčebně tuberkulózy a respiračních nemocí. Město na nesrovnalosti přišlo, když léčebnu prodávalo soukromé firmě – mimo jiné se ukázalo, že v účetnictví byly fiktivní faktury. „Pravděpodobně sloužily k tomu, aby zkreslily výsledky hospodaření za 1/4 roku 2012, tím pádem zřizovatel neměl tušení o tom, že se léčebna dostává v hospodaření do červených čísel,“ uvedl vedoucí městského odboru zdravotnictví Josef Fiala.

Bývalý ředitel Tomáš Drasnar ale odmítá, že by léčebně škodil, a je přesvědčen, že úmyslně nepáchali škodu ani jeho podřízení. „Já se domnívám, že dělali svou práci,“ podotkl.

Město je přesvědčeno, že mu kvůli chybám v účetnictví vznikla nejméně 800tisícová škoda a na bývalé vedení léčebny podá trestní oznámení. „Bude podáváno v nejbližší době, v průběhu několika dnů,“ naznačil Josef Fiala.

Radovan Daněk o hospodaření humpolecké léčebny (zdroj: ČT24)