Vodňany otevřely unikátní vědecké rybářské centrum

Vodňany (Strakonicko) - Ve Vodňanech na Strakonicku ve čtvrtek zahájilo provoz vědecké rybářské centrum (CENAKVA), jedno z nejmodernějších v Evropě. Unikátní je i svým rozsahem. Vědci v nových líhních a laboratořích zkoumají především kvalitu rybího masa a čistotu vod. Cílem centra je zvýšit konkurenceschopnost Česka vůči světovým trhům. Vědci ale pracují i na záchraně ohrožených druhů. Náklady na vybudování moderního pracoviště dosáhly 253 milionů korun.

Areál provozuje fakulta rybářství a ochrany vod Jihočeské univerzity. Na projekt získala peníze z evropských fondů. „Cesta od nápadu k uplatnění výzkumu v rybářské a vodohospodářské praxi se díky koncentraci vědců v centru významně zkrátí. V zásadě v rybářském centru řešíme dvě hlavní výzkumné oblasti, a to kvalitu produkce, tedy ryby a raky, a kvalitu vody,“ uvedl ředitel CENAKVA a děkan fakulty rybářství Otomar Linhart.

Ministr školství v demisi Dalibor Štys:

„CENAKVA patří mezi mezinárodní evropská centra, která významně přispívají k celosvětovým znalostem o sladkovodním rybářství. Fakulta prostřednictvím mezinárodních projektů spolupracuje s odborníky v Evropě, v Severní Americe, v Číně či v Japonsku a ovlivňuje tím rybářský sektor, který ve světě zaměstnává 300 milionů lidí.“

Nově postavené středisko patří mezi nejmodernější pracoviště svého druhu v Evropě. Věnovat se bude především rozvoji chovu okounů, candátů, jeseterů a využití raků a ryb jako bioindikátorů kvality vody. Cílem univerzitního výzkumu je ale také podpořit produkci kvalitního českého masa. Evropští dodavatelé totiž stále upřednostňují levnější ryby z Číny. „Víme, že české ryby z faremních a rybničních chovů jsou zdravé a obsahují naprosto minimální koncentrace cizorodých látek, které se nacházejí hluboko pod současnými hygienickými limity EU,“ uvedl Linhart.

V zemích EU je průměrná roční spotřeba rybího masa na osobu 11 kilogramů, v Česku pouze kolem 5,5 kilogramu, z toho sladkovodních ryb jenom 1,5 kilogramu. Spotřeba ryb u nás roste jen velmi pomalu.

Ve Vodňanech vzniklo rybářské výzkumné centrum (zdroj: ČT24)