Jindřichův Hradec má dvě železniční muzea

indřichův Hradec – Hned dvě železniční muzea se rozrůstají v Jindřichově Hradci. V jednom chtějí vytvořit svoji expozici Jindřichohradecké místní dráhy, které provozují obě místní úzkokolejky, druhou otevřel na rodinné zahradě hradecký gymnazista Jan Oliva.

Jindřichohradecké Soukromé železniční muzeum zabírá garáž a zahradu u domu Olivových. Šestnáctiletý Jan se rozhodl vystavit svoji sbírku lepenkových jízdenek či starých drážních uniforem, ze sběren získal také nepotřebná železniční zařízení – staré závory, výhybku i návěstidla. „Za největší úspěch považuji světla, která pocházejí ze zrušené vlečky,“ přiblížil provozovatel muzea.

Punc oficiálnosti potom má druhé jindřichohradecké železniční muzeum, které otevřel místní dopravce JHMD. Vzniklo v bývalém nádražním skladišti, jsou v něm stará návěstidla nebo pražce z různých zastávek úzkokolejek. „Smyslem výstavy je zachytit historii úzkokolejek v Jindřichově Hradci, které existují více než 115 let,“ upozornil Martin Vochozka z JHMD. Společnost sice úspěšně jezdí po tratích do Nové Bystřice a Obrataně již od jízdního řádu 97/98 a pravidelně vypravuje i historické vlaky, žádnou expozici však úzkokolejky dosud neměly. Teď by se to mělo zásadně změnit, příští léto chce firma otevřít další expozici, a to na konečné v Nové Bystřici.

Dvě železniční muzea v jednom městě jsou v Česku výjimečné, s trochou snahy lze takový počet nalézt snad v Praze. „Dvě muzea jsou na jedno města opravdu raritou. Věříme, že si své návštěvníky brzy najdou,“ podotkla mluvčí jindřichohradeckého městského úřadu Karolína Průšová.

Kde jsou ještě železniční expozice

Bujanov, Čachrov (muzeum drezin), České Budějovice (strážní domek koňky), Horní Lipová (muzeum Slezského Semmeringu), Hradec Králové (muzeum zabezpečovací techniky), Chomutov (nepravidelně otevíraný depozitář NTM), Jaroměř, Kopřivnice (technické muzeum), Kořenov (muzeum zubačky), Lužná (muzeum ČD), Mladějov na Moravě (průmyslové muzeum), Olomouc (muzeum ČD), Pardubice-Rosice, Plzeň (Techmania s expozicí Škody), Praha (NTM, Království železnic), Studénka (Vagonářské muzeum), Ústí nad Labem-Trmice (muzeum modelové železnice), Zdice, Zlonice, Zubrnice

Aleš Hazuka o jindřichohradeckých železničních muzeích (zdroj: ČT24)