Novinka v ústeckém parku napoví, jestli jste v dostatečné kondici

Ústí nad Labem - Lékaři přenesli do parku v Ústí nad Labem test, který dělají běžně jen v laboratorních podmínkách. Lidé si mohou snadno kdykoli otestovat svůj zdravotní stav a v případě špatných výsledků vyhledat včas pomoc. Podle lékařů totiž často nemocní o své vadě srdce nebo plic vůbec netuší.

Za šest minut má člověk ujít, co nejvíc dokáže. Metry odměřují patníky, čas hodiny. První test zkusila pětasedmdesátiletá Eliška Lišková. Ušlého půl kilometru pro její věk je podle tabulek dobrý výsledek. Pokud člověk ujde méně, než je minimum, měl by vyhledat lékaře. Může být vážně nemocný. Stejná metoda se totiž k diagnostice používá desetiletí.

„Pokoušíme se široké veřejnosti představit něco známého, k čemu ale normálně nemají přístup,“ řekla kardioložka Iveta Petrová. Lékaři postavili test v nejrušnější části parku, lidé si ho mohou zkusit kdykoli. A mohou se otestovat, aniž by přitom poutali pozornost okolí. Podobnou stezku by teď lékaři rádi vytvořili i v dalších městech.

Radost z pohybu podle odborníků je ale mezi Čechy stále vzácnější. Kondice klesá už i dětem v základních školách. „Je to daleko horší, než to bylo před deseti dvanácti lety, myslím, že jsme hodně slevili z toho, co jsme požadovali po dětech,“ řekla učitelka tělocviku Dana Gajdůšková.

Petra Tachecí o testování kondice (zdroj: ČT24)