Přejezdu v Brandýse chybějí světla, z mlhy vyjel vlak přímo na kamion

Brandýs nad Labem-Stará Boleslav (Praha-východ) – Celé dopoledne nejezdily vlaky z Čelákovic do Neratovic. Zastavila je nehoda v Brandýse nad Labem, kde se na přejezdu chráněném pouze výstražným křížem srazil osobní vlak s kamionem. Na tomto přejezdu to byla v poslední době již druhá taková nehoda, střetů na přejezdech bez světel či závor ovšem přibývá i jinde. V Brandýse je to podle místních proto, že zesílil provoz na silnici, SŽDC ale přejezd nijak neupravila.

Že se na přejezdech stávají dopravní nehody, je v Česku stále běžné, i když v posledních letech střetů ubývá. Některé přejezdy jsou však obzvlášť nebezpečné. Patří k nim i přejezd v Brandýse nad Labem, který je chráněn pouze výstražným křížem. Poslední nehoda sice jako by kopírovala průběh mnoha jiných, řidič kamionu však tvrdí, že neměl šanci havárii zabránit – byla hustá mlha.

Nehoda se stala v osm ráno. „Podíval jsem se doleva, doprava, neviděl jsem, že by něco jelo. V mlze moc dobře vidět nebylo. Tak jsem se rozjel. V momentě, kdy jsem se rozjel, vlak se vynořil z mlhy,“ popsal řidič kamionu, před motorákem už neujel a obě vozidla zůstala na přejezdu zaklíněna. Hasiči je potom celé dopoledne vyprošťovali, záchranáři se zatím postarali o tři zraněné. „Provoz nám tady zhoustl a nejsou peníze na to, aby nám tu postavili blikače ani závory,“ poukázal místní obyvatel Rostislav Krejčík.

Ačkoli dlouhodobě poukazuje Drážní inspekce, že největší počet nehod se stává na přejezdech bez závor vybavených světelným výstražným zařízením, letos příbývá nehod hlavně na takových přejezdech, jako je ten brandýský. Od začátku roku se na nich stalo 50 nehod, při nich zemřeli tři lidé, dalších třináct utrpělo zranění. 

Lucie Rosí o nehodě na brandýském přejezdu (zdroj: ČT24)