Pod okny hlučí kamiony, i když tam nemají co dělat. Dům praská

Želízy (Mělnicko) – Na rušný provoz jsou sice lidé žijící u hlavní silnice v Želízech na Mělnicku zvyklí, teď se ale auta dostala ještě blíže. Kvůli opravě mostu se jezdí po provizorní objízdné trase. Jezdí tudy i nákladní vozidla, i když nesmějí. Bytový dům, kolem kterého objížďka vede, se kvůli tomu začíná rozpadat.

Středem středočeské obce Želízy prochází frekventovaná státní silnice I/9, která spojuje Prahu, Českou Lípu a Rumburk. Teď se ale opravuje most a veškerá doprava musí na objízdnou trasu. Lidé, kterým vede pod okny, si stěžují nejenom na velkou prašnost z dopravy, ale také na popraskané zdi a vydrolenou omítku. „Škoda je 20 tisíc,“ upozornil obyvatel poškozeného bytového domu Petr Slaba.

Jednou z příčin poškození domu jsou projíždějící kamiony. Ty přitom mají na objízdnou trasu vjezd zakázaný, řidiče to však nezajímá. „Zhruba jednou denně je zde uložena bloková pokuta řidiči, který nerespektoval dopravní značení,“ podotkl policejní mluvčí Václav Tichý.

  • Zákaz vjezdu pro auta nad 7,5 t zdroj: ČT24
  • Řidiči kamionů projíždějí zákaz vjezdu, na přeloženou silnici se ale nevejdou zdroj: ČT24

Poškození lidé chtějí požádat Ředitelství silnic a dálnic o náhradu škod. Vyřízení žádosti ale potrvá dlouho. „Je třeba toto řešit znaleckým posudkem. Znalec posoudí, zda poškození nemovitosti bylo v souvislosti s dopravou vedenou po této objízdné trase,“ uvedla mluvčí ŘSD Martina Vápeníková.

Úřední průtahy ale hrozí i samotným silničářům. Za obyvatele se postavil želízský starosta, který nepodepíše kolaudaci mostu, dokud bytový dům neprohlédne statik. „Rád bych, aby domy v okolí, pokud to bude možné, prohlédl statik, aby byly správné pro další užívání,“ řekl starosta Drahomír Steinz.

Na zklidnění svého okolí, statické kontroly či konečné sčítání škod ale budou muset obyvatelé Želíz ještě čekat. Oprava mostu na hlavní silnici je naplánována až do konce října.

Pavel Pavlas o provozu pod okny v Želízech (zdroj: ČT24)