Vyschne Frýdlant? Dusičnanů ve vodě je moc, výjimka brzy vyprší

Frýdlant (Liberecko) – Voda příliš bohatá na dusičnany teče z kohoutků ve Frýdlantu – stále ještě. O problému město ví už dlouho, nutná rekonstrukce úpravny vody však ještě ani nezačala. Teď už je jasné, že nebude hotová do konce roku, kdy vyprší výjimka, již Frýdlant dostal od Evropské komise. Dočasnou záchranou před vyschnutím má být tzv. osmózní linka, která město bude stát dodatečných pět milionů.

Rekonstrukci úpravny vody připravovali frýdlantští vodohospodáři od roku 2010, hotová však není. Velmi brzy totiž do příprav zasáhly povodně. „Více než rok jsme odstraňovali povodňové škody a nepřipravovali jsme tento projekt,“ přiznal výkonný ředitel Frýdlantské vodárenské společnosti Petr Olyšar. Současná technologie úpravny je však stará 50 let a nedokáže z vody dostat dusičnany. Jejich koncentrace v pitné vodě je přitom velmi vysoká. Aby je nepily malé děti či těhotné ženy, dodávají vodohospodáři do čtyř stovek frýdlantských rodin i balenou vodu. Pro ostatní platí výjimka, která však vyprší na konci roku.

Až výjimka na dusičnany ve Frýdlantu vyprší, město nevyschne. Alespoň to slibují vodohospodáři, kteří si tentokrát pospíší se stavbou tzv. osmózní linky. Bude stát pět milionů korun, půjde ale jen o dočasné řešení. „Je to zařízení, které tady bude, než se postaví nová úpravna vody,“ upozornil radní Jiří Stodůlka (ODS). Rekonstrukce úpravny se stavbou linky zdrží, začne až po jejím otevření. Navíc se prodraží, náklady na osmózní linku bude třeba přičíst ke 150 milionům za novou technologii úpravny. Samotná rekonstrukce potrvá nejméně další rok.

Lucie Pokorná o vodě ve Frýdlantu (zdroj: ČT24)