Pardubický kraj dostal 162 milionů, dá je hlavně na technické vzdělávání

Pardubice – Ze 162milionové evropské dotace chce Pardubický kraj podpořit technické a přírodovědné vzdělávání. Peníze dostanou zejména gymnázia a technické střední školy na vybavení svých učeben a také na společné projekty se základními školami, které by měly na odborné školy či učiliště přivést více žáků.

Přírodovědné vzdělávání chce Pardubický kraj rozvíjet především na gymnáziích, technické vzdělávání na odborných a průmyslových školách. Mezi šestnáct středních škol proto kraj rozdělí 162 milionů, které dostal od Evropské unie. Za peníze vzniknou nové učebny či jejich nové vybavení. „Například na zemědělské a veterinární škole v Lanškrouně žáci poznají i inseminaci, vysvětlí se jim, jak se chovají drobná zvířata a jak se starat o arboretum,“ popsal koordinátor projektu František Procházka. Žáky také čekají praktické exkurze ve školách a firmách a uvidí technické památky. Kromě středních škol se do projektu zapojilo i 93 základních škol, které budou se středními školami spolupracovat.

Podle kraje by peníze na rozvoj středního školství měl dávat stát, evropská dotace tak vlastně supluje příspěvek z jeho rozpočtu. „Máme jedinečnou možnost tímto způsobem dotovat školy. Kdyby s tím nebylo tolik administrativy kolem, byly bychom nadmíru spokojení,“ podotkla krajská radní Jana Pernicová (ČSSD).

Michal Klokočník o podpoře technických oborů (zdroj: ČT24)