Zákon o zakázkách si nerozumí s vládou Plzně nad evropskou kulturou

Plzeň – Zákon o zadávání veřejných zakázek i městské zásady pro veřejné zakázky porušovala loni podle plzeňského magistrátu městská společnost Plzeň 2015. Ta připravuje projekt evropského hlavního města kultury. Tomáš Froyda, který loni Plzeň 2015 řídil, však tvrdí, že bylo vše v pořádku, upozornil, že se nemohl vyjádřit ke kontrole, která ve firmě proběhla. Podle primátora Martina Baxy (ODS) bylo údajné pochybení administrativní, peníze se neztratily a zadané zakázky byly splněny.

Již v září kritizoval primátor Baxa, který je současně předsedou správní rady Plzně 2015, hospodaření městské firmy. Ta podle něj za Froydova vedení zbytečně plýtvala penězi. Teď má město také výsledky kontroly, podle kterých navíc Plzeň 2015 porušovala zákon o veřejných zakázkách. Zakázky podle primátora rozdělovala na několik částí, které potom přidělovala bez výběrových řízení. To je zakázáno.

Dalším zjištěným administrativním pochybením bylo zadání konkrétní zakázky na autorské dílo uměleckému šéfovi projektu Petru Formanovi. Společnost ho přímo oslovila a zadala mu práci. Protože ale nakládá s veřejnými prostředky, podle zákona by byl správný postup takzvaného jednacího řízení bez uveřejnění.

Podle bývalého ředitele Plzně 2015 Tomáše Froydy ale je možné vše vysvětlit. Že firma ve skutečnosti zákon o veřejných zakázkách neporušovala, chce doložit právní analýzou. Froyda se ohradil, že se ke kontrole nemohl vyjádřit, když probíhala, a jeho dodatečné vysvětlení a stanovisko už do kontroly zahrnuto nebylo.

Martin Baxa připustil, že údajné porušování zákona nevedlo ke zmizení peněz. „O efektivitě mohou být otazníky, je ale prokázané, že smlouvy byly plněny. Otázka je, zda by se to nedalo plnit i levněji,“ poznamenal plzeňský primátor.

Za porušení rozpočtové kázně za loňská pochybení teď chce Plzeň udělit Plzni 2015 penále a odvod přes čtyři miliony korun, což by pro firmu znamenalo vážné problémy. Primátor Baxa s radní pro kulturu Evou Herinkovou (ČSSD) a zřejmě i s opozicí se shodli, že postih firmě nejspíš odpustí, aby mohla pokračovat v přípravě projektů. Budou ale po bývalém vedení společnosti požadovat osobní odpovědnost.

Martin Baxa kritizoval přípravou hlavního města kultury již několikrát. Například v únoru, když se postavil do čela správní rady, tvrdil, že veřejnost neví, co se ve společnosti děje a k čemu přesně se využívají peníze. Město chce během října vybrat nového ředitele Plzně 2015. Tomáš Froyda odešel již před rokem, působení považoval za dočasné. Po něm převzal vedení společnosti Erich Beneš z magistrátu, nyní ji řídí Jiří Sulženko, který je současně programovým ředitelem.