Kuřimské skákání přes koleje bude mít alternativu: Podchod konečně vznikne

Kuřim (Brněnsko) – V červenci bude hotový nový podchod pod kuřimským nádražím, který zjednoduší přístup k severní části města. Odkládaná stavba začne v pondělí, měla by přispět ke zvýšení bezpečnosti. Lidé si teď často zkracují cestu přes koleje, někteří neváhali vkročit ani pod jedoucí vlak.

Podchod spojí oblast u nádražní budovy s ulicí Dr. Vališe. Některým lidem se tak zkrátí povolená cesta více než o půl kilometru, dosud totiž museli chodit podchodem u silnice, který je od nádraží 300 metrů vzdálen. Spíš se ale zvýší jejich bezpečnost, protože chodci, aby nechodili ke vzdálenému podchodu, přebíhají frekventovanou železniční trať.

Ne všichni Kuřimští však po podchodu toužili, město se tak o jeho stavbu přelo téměř celou dekádu. „Původně se mělo stavět už v roce 2004, ale kvůli odvolání obyvatel, jejichž domy sousedí s ústím podchodu, jsme nestihli dosáhnout na dotaci. Pokračovala jednání, která trvala víc než čtyři roky, a stavební povolení se podařilo získat až letos,“ upozornila mluvčí radnice Soňa Šmahelová.

Podchod bude stát 12 milionů korun, nebude se kopat pod celým nádražím, půjde pouze o prodloužení současného přístupu k nástupištím. Dopravy na trati Brno – Havlíčkův Brod se stavba přímo nedotkne, mimo provoz budou pouze dvě manipulační koleje kuřimského nádraží.

Podchod bude bezbariérový, stavba si vyžádá úpravy trakčního vedení, přeložku kanalizace a také náhradní výsadbu zeleně. Kuřimi se podařilo získat dotaci, zpět tak dostane více než deset milionů korun.