Těžba čediče na Tlustci i přes zrušení výjimky ministerstva stále hrozí

Brniště (Českolipsko) - V Brništi na Českolipsku chce spolumajitel kamenolomu obnovit těžbu čediče. Ministerstvo životního prostředí přitom nedávno kamenolomu po odvolání odpůrců těžby zrušilo výjimku z ochrany přírody. Pro těžaře to znamená komplikace, s těžbou ale chtějí pokračovat. Projekt podle spolumajitele lomu Jiřího Čecha zajistí lidem práci na 20 až 30 let. O plánech na jeho pokračování včera Čech informoval místní při veřejném projednávání. Právníci teď podle něj zvažují další kroky, vyloučena není ani žaloba k soudu.

Častým argumentem proti těžbě jsou obavy z likvidace kopce Tlustce, který patří k dominantám regionu. „Ten vrchol nezmizí, bude zachován, počítáme s hlubinnou těžbou, se kterou už máme zkušenosti nejen z Česka, ale i ze zahraničí. Současně s těžbou bude probíhat i sanace,“ uvedl Čech. V prvních třech letech nabízejí těžaři práci pro 20 až 25 lidí a v dalších letech slibují zaměstnat až dvojnásobek pracovníků. „Chceme už na začátku příštího roku začít s náborem pracovníků,“ dodal. Luhovu navíc nabízí výstavbu obchvatu za 13 milionů korun a Brništi procenta z tržby, celkem asi 800 tisíc ročně.

Prašnosti zabrání kropičky, přeprava bude probíhat v uzavřených dopravnících, slibuje Čech

Obnovení těžby se brání nejen lidé z Brniště, Postřelné nebo Luhova, plány se nelíbí ani lidem z nedalekého Velkého Valtinova. Bojí se zejména otřesů a prachu. „Otřesy budou menší, využijeme clonových odstřelů s podstatně menšími náložemi, než využívaly firmy v minulosti, kopec je už tak dost narušený,“ říká Čech. Prašnost by měly minimalizovat moderní drtičky se zkrápěním, přepravu kamene zajistí místo aut uzavřené dopravníky. Většinu kamene chce firma přepravovat po železnici, nákladní doprava by tak neměla okolní obce zatěžovat, jako tomu bylo dříve.

Tlustec patří k dominantám Českolipska. Čedič se na něm těžil od 70. let, protesty proti těžbě začaly v roce 1994, kdy lom patřil dnes už zkrachovalé firmě Beron. Lidé z okolí si stěžovali na vysokou prašnost, provoz aut, hluk a otřesy při odstřelech, které ničily jejich domy. Těžbu čediče o čtyři roky později zastavilo ministerstvo životního prostředí. V letech 2003 a 2004 byla těžba kamene krátce obnovena, pak se ale definitivně zastavila.

Reportáž Lucie Pokorné (zdroj: ČT24)